Начало / България / Откриха фотоизложба „Писатели през фотообектива“ в метрото до СУ

Откриха фотоизложба „Писатели през фотообектива“ в метрото до СУ

Уникални снимки на някои от най-големите класици на българската литература ще могат да видят жителите и гостите на София от днес, 15 май, до 15 юни. По инициатива на Националния литературен музей и фондация НАБИС и по повод деня на славянската писменост 24-ти май в метростанция „Свети Климент Охридски“ бе открита фотоизложбата „Писатели през фотообектива“. Тя включва 40 архивни снимки от живота на българските писатели от от периода между 60-те години на XIX век до началото на Втората световна война.

Снимките са дигитализирани в международния проект EuropeanaPhotography, онлайн архив за ценни снимки с историческа стойност от цяла Европа, посветен на първите сто години на фотографията. В описанието на фотосите пък е направена малка уловка за почитателите на литературата и фотографията – разменени са годините на смърт и раждане. Това е своеобразна провокация към зрителите, уточняват от Националния литературен музей.

В изложбата са включени фотоси на Пейо Яворов, Чавдар Мутафов и Фани Попова-Мутафова, Асен Златаров, Константин Гълъбов, Йордан Йовков, Николай Лилиев, Сирак Скитник, Елисавета Багряна, Дора Габе, Боян Пенев, Светослав Минков, Емилиян Станев, Никола Ракитин и др.

Прочетете още

Obrázek WhatsApp, 2024-23 v 19.02.25_91b068b1

Теодора Димова заслужи „Цветето на Хеликон“

Така тя направи и дубъл Наградата се връчва на най-продаваната книга сред онези, които са …