Начало / България / „Светецът на неизбежната лудост” на Елиф Шафак излиза на българския пазар

„Светецът на неизбежната лудост” на Елиф Шафак излиза на българския пазар

Нов роман на Елиф Шафак ще излезе на българския книжен пазар. Това е „Светецът на неизбежната лудост” и ще бъде в книжарниците от 11 ноември. Книгата е публикувана за първи път през 2004 г. Това е първата творба на Шафак, която е написана на английски език. У нас романът излиза с печата на „Егмонт България”.

В стила на най-новата американска проза и все пак с дълбокия психологизъм, познат от предишните й романи, Елиф Шафак разказва драматичната история на различните, чуждите (не само чужденци), несливащи се с масата индивиди. И отново от всеки неин ред извира  мъдростта на любимия й средновековен персийски поет Руми. Защо ли „гарванът се щура с щъркел“? Отговорът е в „Светецът на неизбежната лудост“.

Книгата е историята на група приятели и тяхното безкрайно пътешествие в опит да открият себе си. Йомер, Абед и Пию са съквартиранти, които скоро са се преместили в САЩ. Йомер учи политически науки и лесно се адаптира към новия си живот. Той се влюбва в бисексуалната Гейл. Абед се опитва да получи диплома по биотехнология, а също така пише за живота на Йомер и стереотипите на арабите в Америка. Той има проблем с поддържането на връзката със своята приятелка в родината му Мароко. Пию е испанец, който учи за зъболекар. Той е изплашен от многото роднини на приятелката му от мексикански произход. „С времето, взаимоотношенията им се променят,както и представите им за себе си. Книгата е едно спиращо дъха изследване, нов глас в световната литература”, пише „Вашингтон пост”.

Елиф Шафак е турска писателка, родена през1971 г. в Страсбург. Живее в Лондон, пише на турски и английски. Романите й са драматични истории за подтиснатите в ислямския свят. Българският читател я познава от книгите „Чест”, „Любов”, „Копелето от Истанбул” и „Черно мляко”.

Книги от Елиф Шафак тук

Прочетете още

9781250178633

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (11 март – 17 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „The Women“ от Кристин Хана (4 седмици в класацията) 2. „Three-inch …