Начало / България / 50% от новите потребители в библиотеките са от малцинствата

50% от новите потребители в библиотеките са от малцинствата

В последните 2 години 50% от новите потребители в библиотеките са от малцинствата. Това каза в интервю за Агенция “Фокус” Трендафил Меретев, ръководител на програмата „Глобални библиотеки”.

„Изключителен интерес провокира за българските ромчета и турчета, които намират библиотеката за едно много интересно място. Въпреки че на първо време играят само игри, присъствието в библиотеката им дава възможност за достъп до книги, до друг тип услуги, които читалището предоставя. Освен това самите те се научават да общуват по-добре помежду си, тъй като има и много други деца и библиотеката се превръща в място за социална активност за всички потребители”, казва Трендафил Меретев.

Според него много добър пример за съвременна модерна роля на обществените библиотеки са скандинавските държави – Финландия, Швеция, Дания и на запад – Англия и Холандия.

„Има много примери, в които обществените библиотеки са много добре представени, и хората наистина са активни потребители. Има какво да се иска в посока на това да приличат нашите библиотеки на тези, които са в Западна Европа и особено в Щатите. Примерно в САЩ 65% от населението са членове и посещават библиотеките, докато в България този процент е по-малко от 10%. Това е доста показателно”, посочва той.

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …