Начало / Автори / Джани Родари – продавачът на надежди

Джани Родари – продавачът на надежди

На днешния ден, 23 октомври, е роден Джани Родари – един от най-обичани детски писатели в света. Ако беше жив, авторът на „Приказки по телефона”, „Приключенията на Лукчо”, щеше да навърши 92 години.

Родари е от малкото градче Оменя ,Северна Италия. Баща му, хлебар по професия, умира, когато Джани е само десетгодишен. Родари и двамата му братя, Чезаре и Марио, израстват в родното село на майка си – Варесото. Болно и слабо от детството си, момчето обича музиката (взима уроци по цигулка) и книгите (чете Ницше, Шопенхауер, Ленин и Троцки). След три години обучение в семинарията получава своята учителска диплома и на 17-годишна възраст той започва да преподава в местните селски училища. През 1939 г., за кратко, посещава лекции във Филологическия факултет на Университета в Милано.

По време на Втората световна война е освободен от служба поради влошено здраве. След смъртта на двама близки приятели и затварянето на брат му Чезаре в концентрационен лагер, става член на Съпротивата и през 1944 г. се присъединява към Италианската комунистическа партия.

През 1948 г. Родари започва работа като журналист в комунистическия вестник „Унита“ (L’Unita) и започва да пише книги за деца. През 1950 г. комунистическата партия го назначава за главен редактор на новоучреденото седмично списание за деца „Il Pioniere” в Рим. През 1951 г. е публикувана първата стихосбирка на Родари „Книжка със смешни стихотворения“ и „Приключенията на Чиполино“. През 1953 г. той се жени за Мария Тереса Ферети, която след четири години му ражда дъщеря – Паола. През 1957 г. Родари полага изпита за професионален журналист.

През 1970 г. е удостоен с престижната награда „Ханс Кристиян Андерсен“, която му помага да спечели световна известност.

Умира от тежко заболяване на 14 април 1980 г. в Рим, ненавършил 60 години.

Книги от Джани Родари тук

Прочетете още

Obrázek WhatsApp, 2024-23 v 19.02.25_91b068b1

Теодора Димова заслужи „Цветето на Хеликон“

Така тя направи и дубъл Наградата се връчва на най-продаваната книга сред онези, които са …