Начало / Класации / Най-добрите научно фантастични и фентъзи книги за 2012 (до момента)

Най-добрите научно фантастични и фентъзи книги за 2012 (до момента)

Сайтът kirkusreviews.com прави своята селекция на най-добрите книги в жанр фентъзи и научна фантастика, публикувани на аглийски от януари до юни, включително.

„Убийствена луна” от Н. К. Джемисин. Първата книга от новата поредица на Джемисин. Втората също е изключителна – „The Shadowed Sun”. Мрачна приказка, развиваща се в земя, където мечтите са погубвани, а душите се освобождават от земната си форма, за да се кланят на богиня. Комплексните светове, култури и персонажи, които е създал Джемисин, са впечатляващи.

„Песента на Ахил” от Маделин Милър. Тази творба показва Троянската война през погледа на Патрокъл. Той е любовник на великия гръцки герой Ахил. Засяга много теми и проблеми, които всеки може да срещне в своето ежедневие.

„След падението, преди падението, по време на падението” от Нанси Крес. Най-новата книга на Крес се върти около Земята след, преди и по време на Апокалипсиса. Малка група оцелели се опитват да продължат живота си. Ако не сте чели Крес досега, това е подходяща книга за начало.

„По-нататък: След прага” от Крис Робъртсън. Това е първият роман, който в пълна степен показва таланта на Робъртсън. Разказва историята на мъж, който е спал прекалено дълго и се събужда в далечно бъдеще. Старомодна книга в стил Рей Бредбъри.

„Railsea” от Чайна Миевил. На пръв поглед, това е юношеска литература. Но има такъв огромен потенциал. Преразказ на класиката „Моби Дик”, но този път става дума за влакове, не за китове.

„Когато бяхме палачи” от Дж. М. Макдермот. Втората част от трилогията „Кучешка земя”. Безименна героиня разследва смъртта на дете-демон.

„Змийско море” от Марта Уелс. Отново книга с много силен женски персонаж. Прекрасен фентъзи свят, в който има политически интриги и социални проблеми.

„Топът” от Даниъл О’Мали. Поредна книга, в която жена е главно действащо лице. Този път тя членува в специален орден, който пази света от свръхестествено зло. Една нощ тя се събужда и нищо вече не е същото.

„Дълбоко небе” от Патрик Лий. Третата част от трилогията „Нарушение”. Края на пътешествието на Травис Чейс и Пейдж Кембъл, членове на тайна агенция, които трябва да спасят света. В тази книга има много драма.

„Лети в огъня” от Сюзан Джейн Бигълоу. Спекулативна проза за антиутопичен свят. Всичко в този свят е експлоатация и предразсъдъци и всеки се бори да оцелее. Засегнати са проблемите и различията между културите, расите, социалните нива в обществото.

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …