Начало / Свят / Словенски историк твърди, че Тито е убил Сталин

Словенски историк твърди, че Тито е убил Сталин

Словенският историк Йоже Пирйевич твърди, че югославският диктатор Юсип Броз Тито е убил Сталин, съобщава thedailybeast.com. Тази теза е изложена в наскоро публикувана биография на Тито, дело на Пирйевич – „Tito in Tovariši”. Книгата е бестселър в Словения в момента, но засега не е превеждана на чужд език.

Според авторът, много е вероятно Тито да е поръчал на юголславски наемен убиец да инициира фаталния удар, който убива Йосиф Сталин. След смъртта на Сталин на 5 март 1953 г., в кабинета му е открито писмо от Тито. В него се казва, че докато на лидера на СССР му се е наложило да праща много убийци, на Тито ще му е необходим само един. Припомняме, че Сталин и Тито са били в конфликт от края на Втората световна война. Сталин е направил 22 опита да отнеме живота на Тито, като всичките се провалят, включително кутийка, с бижута, пускаща отровен газ при отваряне.
През нощта на 28 февруари 1953 г. Сталин се оттегля от офисите си в провинциалната си вила. Там свиква среща с най-близките си съдружници, включително началника на тайната полиция по онова време, Никита Хрушчов. Те дискутират нещо до 4 сутринта, след което Сталин се оттегля в спалнята си, като никой не забелязва той да е болен от нещо. Изрично предупреждава бодигардовете си да не го будят сутринта.

Обикновено сутрин той искал от тях да му носят чай, но този път стаята била тиха. Бодигардовете обаче знаели, че ги грози тежко наказание, дори смърт, ако нарушат заповедта. Чак в 6.30 следобед се светва в спалнята, но все още няма никакъв шум. Гардовете, притеснени, се престрашават да влязат в 10 часа вечерта и намират Сталин в локва от собствената му урина, без възможност да се движи или говори. Счупеният му часовник индикирал, че е паднал в 6.30.

Лекарска помощ не е потърсена моментално, защото докторите също са били преследвани и наказвани от Сталин. В крайна сметка, когато идват медицинските лица, той е парализиран и повръщащ кръв. На помощ се притичат много от най-добрите лекари, които са били затворени зад решетките. След няколко дни мъки, Сталин умира на 5 март.
Според Пирйевич, Сталин е бил повече от притеснен от писмото на Тито, което е прочел часове преди инцидента. Не се знае дали ударът е предизвикан от уплаха и дали Тито е действал преди да изпрати писмото. Все пак Сталин е преживял няколко удара преди.

През 1955 г. човекът, наследил Сталин, посещава Белград. Той се извинява на Тито за поведението на Сталин и го поздравява, че е оцелял. Тито казва: „Сталин знаеше, че съм пазен добре. След многото предупреждения, че е изпратил достатъчно убийци и е крайно време да престане, очевидно се е изплашил малко”. Сталин е наследен от човека с най-големи перспективи пред себе си – Никита Хрушчов.

Фото: slomedia.it

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

kaloyan

Калоян Явашев: Как си представяте да живеят заедно три деца и осем папагала?!

Говорим с Калоян Явашев, комедиант по душа, дресьор по професия, и грижовен баща, макар да твърди …