Начало / България / Дигитализираната библиотека „Зограф“ ще бъде представена утре в СУ

Дигитализираната библиотека „Зограф“ ще бъде представена утре в СУ

Утре, 19 май, в библиотека „Филологии“ в СУ „Св. Климент Охридски“ от 15 ч ще бъде официално представена разширената Дигитална научно-изследователска библиотека „Зограф“.

Сбирката съдържа над 470 дигитални копия на славянски ръкописи, съхранявани в престижни колекции в страната и чужбина. Осъществяването на тази инициатива става благодарение на научно-изследователската работа на преподавателите от Катедра „Кирилометодиевистика“ във Факултета по славянски филологии и на сътрудничеството на Университетската библиотека с различни български културни институции, съобщиха от университета.

Основите на дигиталната библиотека са поставени през 2014 г. със „Зографската електронна изследователска библиотека“, съдържаща дигитални копия на 286 славянски ръкописи от библиотеката на Зографската Света обител „Св. Георги Победоносец“. Към тях сега са присъединени дигитални копия от ръкописните колекции на Ватиканската Апостолическа библиотека, библиотеката в град Реймс (Франция), Центъра за славяно-византийски проучвания „Акад. Ив. Дуйчев“, Народната библиотека „Иван Вазов“ – Пловдив, Историческия музей „Акад. Йордан Иванов“ – Кюстендил и библиотека „Теология“. По време на събитието на ръководството на Богословския факултет ще бъдат официално връчени реставрираните от Центъра „Дуйчев“ ръкописи от личната библиотека на патриарх Кирил.

Наследниците на доц. д-р Динчо Кръстев, доскорошен директор на Фондация НАБИС, ще дарят личната му сбирка от книги за Атон и Зографския манастир на Университетската библиотека „Св. Кл. Охридски“.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

4bd0da65d1

Предизборен поздрав към нас от Константинос Кавафис и Стефан Гечев

Константинос Кавафис В ОЧАКВАНЕ НА ВАРВАРИТЕ Какво очакваме, стълпени на площада? Днес варварите ще пристигнат …