Начало / България / Виктор Самуилов с наградата „Константин Константинов“ за 2015 г.

Виктор Самуилов с наградата „Константин Константинов“ за 2015 г.

Виктор Самуилов е носител на  Национална литературна награда „Константин Константинов“ за 2015 г. Призът е иницииран от Регионална библиотека „Сава Доброплодни” в Сливен през 2004 г.

Самуилов беше отличен в категорията за „За цялостен принос в книгоиздаването за деца”. Той е писател, поет, сценарист и преводач, автор на редица сатирични книги и поетични произведения за деца. Носител е на различни национални и международни награди -„Петко Рачов Славейков”,  „Константин Константинов” – категория „автор”, 2005 г., призьор на наградата на Международния център за Югоизточна европейска литература за деца и юноши, 2007 г.

Ето и останалите лауреати:

–          В категория „Автор” – Никола Райков, автор  на книгата „Още по-голямото приключение на малкото таласъмче“.

–           В категория  „Илюстратор” – Костадин Костадинов, автор на илюстрациите на книгите на Божана Апостолова „Малката Божана и дяволчето Тук” и „Малката Голяма Божана и една приказка от живота”.

–          В категория „Издателство“ няма отличени.

Националната награда „Константин Константинов“  се дава за принос в детското книгоиздаване на името на родения в Сливен писател и преводач Константин Константинов. Учредена е през 2004 г. от пет съучредители: Министерство на културата, Национален център за книгата, Регионална библиотека „Сава Доброплодни“ — Сливен, Община Сливен, и „Ротари клуб“. Присъжда се по време на Фестивала на детската книга в Сливен.