Начало / България / Катри Липсон ще гостува в София за премиерата на „Продавачът на сладолед“

Катри Липсон ще гостува в София за премиерата на „Продавачът на сладолед“

Едно от лицата на съвременната финландска литература – Катри Липсон, ще представи в София българското издание на романа си „Продавачът на сладолед“. Книгата  бе отличена с Наградата за литература на Европейския съюз през 2013 г. На 20 май (сряда) от 16.30 до 17 ч. тя ще раздава автографи на щанда на издателите си от „Персей“ (№ 211) на Пролетния базар на книгата в НДК, а от 18 ч. ще бъде премиерата на романа с участието на авторката в залата на Чешкия център на ул. “Г. С. Раковски” № 100. Мястото на представянето съвсем не е избрано случайно, защото по-голямата част от действието на книгата се развива в Чехия.

„Продавачът на сладолед“ е роман за енигматичната съдба на една жена, на нейния син и на нейната внучка, като всичко е пречупено през призмата на историята на ХХ век и претворено през обектива на тайнствен режисьор във филм със същото заглавие. Нишките на историческите и личните събития се преплитат, потапяйки читателя в действителност, където фикцията се явява главният герой, а развръзката е забулена някъде в ненаписания сценарий. „Продавачът на сладолед“ е изпълнен с богато въображение и модерно написан литературен трилър, в който не съществува такова нещо като случайността, а историята води завладяващ диалог с настоящето. Българското издание на романа е включено в поредица на ИК „Персей“, подкрепена от програма „Творческа Европа“ на ЕС. Преводът е на Росица Цветанова, доктор по скандинавистика и един от най-талантливите преводачи от скандинавски езици.

50-годишната Катри Липсон е по образование лекар, но винаги е обичала да пише: приказки, разкази, стихотворения, пиеси, романи. Нейният дебютен роман „Космонавт“ е номиниран за наградата „Финландия“ (2008) и печели Наградата за дебют на „Хелсингин Саномат“.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

marquez-gabriel-adv-obit-slide-lp84-superjumbo

Нова книга на Маркес излиза десетилетие след смъртта му

Скоро у нас ще се появи отново и „Сто години самота“ En agosto nos vemos, …