Начало / България / 23 април – Световният ден на книгата в книжарница „Хеликон-Витоша”

23 април – Световният ден на книгата в книжарница „Хеликон-Витоша”

И тази година най-голямата верига книжарници в България „Хеликон” ще отбележи Световният ден на книгата и авторското право – 23 април – с програма от културни събития.

Те ще се проведат в столичната книжарница „Хеликон-Витоша”, където в 16 часа започват церемониите по връчването на литературните награди „Рашко Сугарев” и „Цветето на Хеликон”.

Националният дарителски фонд “13 века България” е организатор и осигурява наградния фонд на Националния литературен конкурс за публикуван къс разказ “Рашко Сугарев” за автори до 35-годишна възраст. Победителите в конкурса се избират от постоянното жури в състав Димитър Коруджиев (председател), Георги Величков, Любен Петков и Деян Енев.

Наградата „Цветето на Хеликон” е „безсребърна” и я печели тази от 12-те номинирани книги, от която в книжарниците на „Хеликон” са продадени най-много екземпляри. Така решението на едно експертно жури бива допълнено с „гласа на хората”. Сред носителите на наградата са Виктор Пасков, Алек Попов (два пъти), Боян Биолчев, Калин Терзийски, Захари Карабашлиев (два пъти), Михаил Вешим, Георги Господинов.

А след тези важни за съвременната българска култура церемонии започва щафетното четене на любими книги.

В организирането на събитието тази година партньор е Държавният културен институт към министъра на външните работи. Сред гостите са посланикът на Република Корея Негово Превъзходителство Шин Менг-хо, който ще има възможност да представи и тазгодишната Световна столица на книгата – корейският град Инчеон. Откъси от книги ще четат също:

•             Енцио Ветцел, директор на Гьоте институт,

•             Любов Костова, директор на Британския съвет,

•             Агнешка Кошчушко, директор на Полския институт,

•             Катерина Хуртаева, директор на Чешкия център,

•             Луиджина Педи, директор на Италианския културен институт,

•             Дьорди Димитров, заместник-директор на Унгарския институт,

•             Кенуъд Хил, преводач и преподавател

•             Васко Щутаров, директор на Културно-информационния център на Р. Македония

•             Алек Попов, двукратен носител на наградата „Хеликон”

•             Анджела Родел, преводач и изпълнителен директор на Българо-американската комисия „Фулбрайт”

* * *

Световният ден на книгата и авторското право е част от календара на ЮНЕСКО. С празнуването на този ден в целия свят, ЮНЕСКО се стреми да насърчава четенето, издателска дейност и защитата на интелектуалната собственост чрез авторското право. Денят е празнуван за първи път през 1995 година.

23 април e символична дата за световната литература. На тази дата са починали Сервантес, Шекспир и Инка Гарсиласо де ла Вега. Това е датата на раждане или кончина и на други изтъкнати автори като Морис Дрюон, Халдоур Лакснес, Владимир Набоков. Това аргументира избора на Генералната конференция на ЮНЕСКО в този ден целият свят да отдаде почит на книгите и авторите им, насърчавайки всички и по-специално младите хора, да открият удоволствието от четенето и да зачетат приноса на тези, които допринасят за социално-културния прогрес на човечеството.

Идеята за този празник произхожда от Каталуня, където на 23 април, денят на св. Георги Победоносец, традиционно се подарява книга.

„Чети и открий себе си” е девизът на Инчеон, Република Корея, който е Световна столица на книгата за 2015 година.

Титлата „Световна столица на книгата” се присъжда от ЮНЕСКО за пръв път през 2001 година на Мадрид и оттогава всяка година един световен град полачава това звание заради отдадеността си на каузата на книгата, четенето, създаването и достъпа до книгите – чрез библиотеки, книжарници, издателства, образователни институции и всички дейности, свързани с това чудо на човешката цивилизация.

Програмата на Инчеон  като Световна столица на книгата е фокусирана върху осигуряване на достъп до книгата и за непривилегированите слоеве на обществото.

Прочетете още

243684_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (26 февруари – 3 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Светулки зад решетките от Мира Добрева 2. Опасна сделка от Сара Маклейн 3. …