Начало / България / Артисти и поети ще четат Шекспир и Сервантес в „Хеликон“ на Международния ден на книгата

Артисти и поети ще четат Шекспир и Сервантес в „Хеликон“ на Международния ден на книгата

Артисти, поети, журналисти и политици ще се включат в маратона на четенето, който по традиция се организира в книжарници „Хеликон“ по повод Международния ден на книгата и авторското право 23 април.

В Бургас празникът ще започне с рецитал и четене в оригинал на произведения на Уилям Шекспир и Сервантес от книжари, ученици и преподаватели в 11 ч. В 13 часа писателят Кристофър Бъкстон ще се срещне с първокласници от СОУ „Княз Борис“ с класен ръководител Мария Караиванова. В 18 ч Маратонът на четенето ще продължи, като ще се включат местни популярни личности като Димитър Николов, Валери Иличов, Тони Димитрова, Соня Кехлибарева и др. Книжарите от „Хеликон“ пък са подготвили и подаръци за минувачите край площад „Тройката“ – разпечатани свитъци с произведения на Джани Родари, Шекспир, Сервантес, Чудомир, Чичо Стоян, Дамян Дамянов, Недялко Йорданов, Валери Петров, Николай Лилиев, Иван Вазов, Гео Милев и др.

Книжари, клиенти и ученици ще участват в Маратона на четенето и в Кюстендил, Добрич, Русе, Благоевград, Велико Търново, Стара Загора, Габрово и Пловдив.

В Добрич в четенето ще се включат тийнейджъри от 10 клас на ПМГ“Иван Вазов“ с класен ръководител Галя Атанасова. В Шумен гости ще бъдат по-малки читатели – от III група на ЦДГ Звънче.

В Стара Загора в 10,30 ч ще гостуват второкласници от СОУ „Иван Вазов“ с ръководител Иванка Кирилова, които ще четат стихове от Мая Дългъчева. В Града на липите организират и среща с автограф с поета Недялко Йорданов, а от 15 ч доброволци от сдружение „Различният поглед“ ще четат съвременни френски и испански автори в оригинал и на български.

В Русе пък Мария Донева ще продължи своя курс по творческо писане пред ученици от местните училища.

С Вечер на поетите ще бъде отбелязан празникът в Благоевград. В нея ще се включат поетите Владимир Левчев, Валентин Дишев и Филица Софиану-Мълен. В 18 ч пък посетителите на местната книжарница ще могат да се срещнат с авторите на книгата „Българската история в 100 личности“.

На историята и философията ще обърнат внимание и в „Хеликон-Габрово“. Там в 14,30 ч ще започне философско литературна дискусия „От Античността до съвремието“ с учители и ученици от Национална Априловска гимназия и Природо-математическа гимназия „Иван Гюзелев“.

Прочетете още

243684_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (26 февруари – 3 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Светулки зад решетките от Мира Добрева 2. Опасна сделка от Сара Маклейн 3. …