Начало / Критика / Дейвид Никълс на Лондонския панаир на книгата: Нещо липсва на град без книжарница

Дейвид Никълс на Лондонския панаир на книгата: Нещо липсва на град без книжарница

Дейвид Никълс – автор на бестселърите „Ние“ и „Винаги в същия ден“, произнесе една от речите при откриването на тазгодишното издание на един от най-големите книжни форуми в Европа и света. „Нещо липсва на град без книжарница“, каза Никълс, визирайки затварянето на 57 независими книжарници във Великобритания през миналата година.

Според асоциацията на книгопродавците на Острова през 2005 година е имало 1535 книжарници, през 2010 г. те вече са били 1159, а през миналата – 939.

„Почувствах позната тъга“, каза Никълс, разказвайки си за обиколката си в Англия и САЩ при представянето на романа си „Ние“ миналата година. „Докато се жалвахме с колеги един на друг и се самосъжалявахме, затваряха още и още книжарници. Вместо да си дадем сметка, че явно, за да се стигне до там, известно време никой не е купувал нищо от тях. Знам, че е далеч по-лесно и удобно да се пазарува онлайн и да се свалят електронни книги, но знам също и, че нещо много голямо липсва в град без книжарница. Аз самият съм израснал в такъв град и единственият начин да си купиш нещо за четене там беше от въртящите се стойки в супермаркет от веригата „Уулуърт“. Изборът беше между трилър на Джеймс Хадли Чейс или Алистър Маклейн. А аз обожавах Джеймс Хърбърт тогава, но нямаше нищо от него. Затова обществената библиотека беше толкова важна за мен. Почувствах се в рая, когато най-накрая в едно близко градче едно семейство отвори книжарница.“

Никълс разказа и за годините, в които работел в детска книжарница в прочутия квартал „Нотинг Хил“. „Като всички книжари, и аз вярвах, че книгите са някак специална стока. Че знанията и ентусиазмът на книжарите е жизненоважен и, че ако обичаш книжарници, със сигурност ще харчиш парите си там, където откриваш добре зареден и подреден рафт. За мен, да вземеш и разгледаш някоя книга в книжарница, но след това да си я купиш онлайн е книжна кражба.“

Никълс не се притесни да отговори и на въпроси на продавачи на електронни книги, които го попитаха дали би променил писането си, ако знаеше предварително на коя страница читателите му най-често зарязват романите му. „Е, сигурно бих променил нещо, бих поправил текста, ако знаех, че нещо не им харесва. Но смятам, че битката между дигиталните и хартиените издания е като гладиаторска битка. Книгата е продукт. От една страна са библиотеките, книжарниците, издателите на хартиени книги и литературните страници, а от другата – онлайн търговците, тези, които предоставят книги за сваляне, новите форми на публикуване и социалните медии. То е като войната между Бялата и Червената роза в Англия или, както би се изразил някой от моето поколение,  между видео касетите „Бетамакс“ и VHS. Възможно е оцеляването само на едната страна. И винаги в този дебат аз започвам да се чувствам като някаква антика, гордо колекционираща касетки „Бетамакс“. Обичам книгата като продукт. Библиотеките и книжарниците играят огромна роля в изграждането на историята от тях в съзнанието ми. Преживяването в тях е споделяне, спомен, процес. Не мисля, че някой е открил все още начин да споделиш и почувстваш толкова силно дигиталното съдържание или търсенето онлайн, както се случва това в една книжарница около рафтовете“, каза писателят.

Никълс обаче призна, че сам той също чете много електронни книги. „Но не искам саундтрак към книгите или аудио коментар на автора, или анимирани илюстрации към текста. Не искам нищо да се намесва в личното ми възприятие на историята. Когато бях дете, четях фентъзи книги игри, в които трябва сам да избереш накъде да тръгне сюжета, но винаги завършвах със смъртта си. Художествената литература разказва. Аз искам да ми разказват истории. Искам авторът да знае по-добре от мен какво ще се случи, дори ако това ме натъжи или раздразни или вбеси. Искам книгата да е черни знаци на бял фон, толкова малко и толкова много едновременно“, сподели още Дейвид Никълс пред гостите на Панаира.

Накрая на речта си писателят изяви надежда, че електронните и традиционните книги ще стигнат до някакъв баланс на пазара. Според проучванията в Англия през 2014 г. електронните издания са заели 30% от пазарния дял на всички книги, продадени в страната. „Надявам се да се намери начин за съвместно съществуване на двете форми. Така ще оцелеят и книжарниците. И ще има повече читатели, пък няма значение от къде четат – от екрана или от хартия“, завърши Никълс.

Фото: davidnichollswriter.com

Свързани заглавия

Дейвид Никълс: Отчаяно искам следващата ми книга да не разочарова

„Винаги в същия ден” е вече на големия екран

Продажбите на книги във Великобритания надхвърлиха 1 млрд. паунда

Лондонски университет въведе „Магистър по криминално писане”