Начало / Любопитно / И кралете го могат (най-популярните книги, писани от особи със „синя кръв”)

И кралете го могат (най-популярните книги, писани от особи със „синя кръв”)

Една от най-дискутираните теми в британския печат напоследък е, че до дни предстои публикуването на книга с автор кралица Виктория. По този повод в. „Телеграф“ и lira.bg представят най-популярните книги, писани от кралски особи по света. Ето ги:

Кралица Виктория

„Приключенията на Алис Ласелс“ ще излезе до дни на книжни пазар. Тя е писана от кралската особа, когато била едва 10-годишна. В нея тя разказва за историята на 12-годишната Алис, която остава без майка и е пратена в пансион, докато баща й вдига нова сватба. Кралица Виктория написала книжката в своя бележник под надзора на гувернантката си баронеса Луиз Лехзен с посвещение „На моята мила майка“. Досега тефтерът й бе пазен в Кралския архив в замъка Уиндзор заедно с още 141 тетрадки, които кралицата изписала след 13-тата си годишнина. Очаква се „Приключенията на Алис Ласелс“ да излезе през юни.

Сара Фъргюсън, Дукеса на Йорк

Сара създаде серия от детски книжки с главен герой хеликонптерчето Бъджи. След време те бяха анимирани в популярно на острова сериалче.

Принц Чарлз

Принцът на Уелс публикува своята книга „The Old Man of Lochnagar“ през 1980 г. Тя е базирана на приказка, която Чарлс измислил и разказвал на малките си братя Андрю и Едуард, когато били деца. ВВС филмира книжката, като актьорът Роби Колтрейн озвучи главния герой – възрастен мъж, живеещ в пещера.

Принцеса Майкъл от Кент

Съпругата на внука на крал Джордж V Майкъл – принцеса Майкъл от Кент, преди това позната като баронеса Мери Кристин Анна Агнес Хедуиг Ида фон Рейбниц, е автор на няколко исторически романа. Тя има и публикации на научни разработки в областта на историята. Най-популярното й заглавие е „Агнес Сорел: Господарката на красотата“, което е сага за „лоялността и предателствата“ във Франция през XV век.

Кралицата на Йордания Нур

Кралицата на Йордания Нур е родена като Лиза Халаби в американската столица Вашингтон. Става кралица, след като сключва брак с йорданския крал Хюсеин. Кралският живот не я отказва от една от големите й страсти – писането, и тя публикува мемоарите си в книгата „Leap of Faith: Memoirs of an Unexpected Life“. Книгата започва със спомена как гледачка на кафе й предсказала: „Ще се омъжиш за някой крал“.

Принцесата на Норвегия Марта Луис

Марта Луис е автор на илюстрована детска книжка „Защо кралете и кралиците не носят корони“. В нея тя разказва за случай, когато крал Олаф завел семейството си на ски и там всички открили, че всъщност короните са много непрактични.

Принцесата на кралство Нидерландия Лаурентин ван Оранйе

Принцесата на кралство Нидерландия Лаурентин ван Оранйе също е автор на детски книжки, една от които е издадена и в България. Миналата година кралската особа лично представи у нас третата част от поредицата си за Мистър Фини – „Мистър Фини и загадката сред дърветата”. Нейната първа книга „Мистър Фини и светът надолу с главата” пък беше публикувана на български език през 2011 г.

Цар Симеон Сакскобургготски

Синът на цар Борис III и бивш министър председател публикува мемоарите си „Една необикновена съдба. Автобиография“ миналата година и те веднага се превърнаха в бестселър. Книгата е непринуден разказ живота му, като авторът говори от гледна точка на изумителния си жизнен път, засяга напълно непознати досега факти, разкрива тайни, които са били встрани от общественото внимание. Симеон II предоставя уникални свидетелства за времето, в което е живял далеч от Родината си, но е бил емоционално свързан с нея. Събитията са разказани от първо лице и носят емоционалния заряд на преживяното, но и с голяма доза реализъм. Книгата не е хронологичен житейски разказ, а по-скоро низ от увлекателно пресъздадени събития, които много пъти се преплитат в различните епохи.

Прочетете още

244349_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Недовършена работа от Дейвид Балдачи 2. Плодовете зреят нощем от Неда Антонова 3. …