Начало / Свят / Библиотеката на Дерида вече е в университета „Принстън“

Библиотеката на Дерида вече е в университета „Принстън“

Личната библиотека на Жак Дерида, бащата на деконструкцията, напусна Франция и вече е в Ню Джърси, съобщи „Лос Анджелис таймс“. Тя ще се съхранява в университета „Принстън“. Състои се от 13 800 книги и други материали.

Дерида, който почина през 2004 г., е литературен критик и философ, преместил се от Алжир във Франция през 1949 г. Той оказа огромно влияние върху развитието на теорията на литературата и философията през ХХ век.

Много от томовете от библиотеката му са пълни с бележки, писани на ръка от автора. Приживе той обясняваше, че книгите му съдържат „следи от насилието на молива“, стрелки и множество подчертавания.

Професорът от „Принстън“ Хал Фостър, съдиректор на университетската програма за медии и модерност определя като голямо предимство възможността на университета за притежава бележките на мислител и писател от такъв ранг, майстор на текстовия пърформанс.

Библиотеката на Дерида ще се съхранява в департамента за редки книги и специални колекции, където ще бъдат достъпни за всички студенти и изследователи.

Прочетете още

С актрисата Лили Сучева, която чете откъс от романана премиерата_

Гергана Лаптева за новата си книга: Написах „Момичето от портрета“ с тангата на Гардел и Пиацола

Шепа българи в чужд свят са съхранили страната в сърцата си Книга след книга, стилът …