Начало / Свят / Библиотеката на Дерида вече е в университета „Принстън“

Библиотеката на Дерида вече е в университета „Принстън“

Личната библиотека на Жак Дерида, бащата на деконструкцията, напусна Франция и вече е в Ню Джърси, съобщи „Лос Анджелис таймс“. Тя ще се съхранява в университета „Принстън“. Състои се от 13 800 книги и други материали.

Дерида, който почина през 2004 г., е литературен критик и философ, преместил се от Алжир във Франция през 1949 г. Той оказа огромно влияние върху развитието на теорията на литературата и философията през ХХ век.

Много от томовете от библиотеката му са пълни с бележки, писани на ръка от автора. Приживе той обясняваше, че книгите му съдържат „следи от насилието на молива“, стрелки и множество подчертавания.

Професорът от „Принстън“ Хал Фостър, съдиректор на университетската програма за медии и модерност определя като голямо предимство възможността на университета за притежава бележките на мислител и писател от такъв ранг, майстор на текстовия пърформанс.

Библиотеката на Дерида ще се съхранява в департамента за редки книги и специални колекции, където ще бъдат достъпни за всички студенти и изследователи.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Топ 101 - бг художествена литература_450x250

Топ 101 на „Хеликон“ за 2023-а – златен дубъл при българските за Георги Господинов

Обичани книги и премиерни заглавия са най-продаваните Триумфът на „Времеубежище“ беше очакван, като се има …