Начало / България / 12 април е крайният срок за участие в „Бисерче вълшебно“2015

12 април е крайният срок за участие в „Бисерче вълшебно“2015

Крайният срок за гласуване за най-добрата детска книга е 12 април, съобщиха за lira.bg от сайта „Детски книги“. Повече от 3000 деца вече са дали своя глас в кампанията “Бисерче вълшебно” 2015. Според статистиката на наградата този брой надхвърля с 60% миналогодишните резултати, когато своята любима книга подкрепиха 1853 деца. Учителите и библиотекарите от цялата страна също подкрепят активно инициативата, за което говорят получените до момента над 60 форми за колективно гласуване.

Право на гласуване имат всички деца от 6 до 15 години. Те могат да избират от 88 заглавия, разделени на три възрастови категории –„Откриватели“ (6-8 г.), „Мечтатели“ (9-11 г.) и „Майстори“ (12-15 г.). Като отговор на тенденциите в насърчаване на четенето по света, за пръв път организаторите въведоха и нова категория – „Иноватори: мултимедийни и интерактивни детски книги“. Вотът в тази категория е отделен от основния вот и не е задължителен. Гласуване се осъществява на платформата biserche.com.

Книгите победители ще станат известни на 22 април на специална тържествена церемония по награждаването. От 22 до 27 април в галерия Кредо Бонум в София (ул. “Славянска” 2) всички любители на детските книги ще могат да видят как рисунките на 20 талантливи гимназисти от НУИИ „Илия Петров“ се превърнаха в плакати на „Бисерче вълшебно“ 2015 в специална тематична изложба. Кампанията традиционно ще завърши с детски книжен празник в Bulgaria Mall на 26 април, по време на който ще бъдат изтеглени и късметлии сред гласувалите деца. Те ще спечелят комплекти с книги от фондация „Детски книги“, подаръци от „Игрите на ГоГо“, електронен четец от „Детски дневник“, специални подаръци от основния спонсор на кампанията „Da Vinci Learning“, както и още допълнителни изненади.

Проектът “Бисерче вълшебно” има за цел  да насърчи четенето сред децата и да провокира интерес към съвременната детско-юношеска литература. Провежда се за трета поредна година.

Прочетете още

gergan

Книжарят на книжарите Гергана Дичева: „Свят без книги няма бъдеще“

По 24 май е време за награди в „Хеликон“ Избира се всъщност и най-добър книжар, …