На фокус
Начало / България / Излиза книга за театралния режисьор Димитър Гочев

Излиза книга за театралния режисьор Димитър Гочев

Книга, посветена на големия театрален режисьор Димитър Гочев, ще излезе до дни на българския книжен пазар, съобщи „Изток-Запад“. Тя е със заглавие  „На фокус Dimiter Gotscheff“. Гочев беше едно от най-големите имена в германския театър. Критика в страната на Гьоте и Лесинг два пъти (1991 и 2005) го избира за режисьор на годината.

Повече от двайсет години професорите Георги Каприев и Виолета Дечева – независимо един от друг, системно и аналитично следят постановките и новаторските търсения на Гочев. Книгата им „На фокус Dimiter Gotscheff“ включва двайсет и осем текста на двамата, посветени на работата на режисьора, проследявайки творческия му път и в България, и в Германия. В предговора на книгата те пишат:

„Става дума за над две десетилетия, в които гледайки театър и мислейки чрез него, сме имали ясно фокусиран център: Димитър Гочев.“

Текстовете в изданието са подредени по хронология и дават на читателите възможност да се запознаят с делото на определяния от германската уикипедия като „един от най-важните немски режисьори“.

Корицата и дизайна на книгата са дело на Чавдар Гюзелев. Към изданието е включен диск с филма „Homo Ludens – играещият човек“ (с режисьор и сценарист Иван Панталеев), посветен на Димитър Гочев.

Димитър Гочев е роден през 1943 г. в  Първомай. Завършва театрознание в университета „Хумболт“ в Берлин. Режисьорският му дебют е постановката „Когато гръм удари“ от Пейо К. Яворов през 1972 г. До 1986 г. работи в редица български театри в София, Плевен, Монтана, Русе, Варна и Бургас. От 1986 г. твори и живее в Германия. Многократно отличаван на Берлинските театрални срещи;  два пъти избиран за режисьор на годината от германската критика – през 1991 и през 2005 г. През 2007 г. Гочев е удостоен със Специална награда за творческа чест и принос към българското и европейско театрално изкуство „Аскеер“. През 2011 г., заедно с актьора Самуел Финци, получава престижната театрална награда на Берлин (най-високото театрално отличие в Германия) заради феноменалните спектакли „Битката на негъра и кучетата“, „Иванов“, „Перси“ и „Палата номер шест“, поставени  на сцените на „Фолксбюне“ и „Дойче театер Берлин“. През 2013 г. Димитър Гочев си отива от този свят.

Прочетете още

107417807-1716301278675-GatesSummer2024

Книги и сериал препоръча за лятото Бил Гейтс

Прави го вече много години 68-годишният съосновател на „Майкрософт“ е известен с това, че чете …