Начало / България / Днес е Международният ден на детската книга

Днес е Международният ден на детската книга

2 април се отбелязва като Международен ден на детската книга в цял свят. Над 50 години този празник вдъхновява у децата любов към четеното и детската книга. Вече пета година датата 2 април се отбелязва като празник на детската книга и в България.

Защо 2 април?

2 април е рожденият ден на Ханс Кристиан Андерсен. С неговите красиви и добри приказки израстват поколения деца по целия свят. Ето защо през 1967 г. по решение на Международния съвет за детската книга (IBBY), 2 април е обявен за международен ден на детската книга. Определянето на специален празник на книгата за деца има за цел да вдъхне любов към четенето у децата и да обърне вниманието на обществото върху детската книга и литературата за деца като цяло.

Годишни награди на Международния съвет за детската книга

През 1956 г. Международният съвет за детската книга учредява специална награда „Ханс Кристиан Андерсен” – най-голямото международно отличие за детска литература, наричана още „Малката Нобелова награда“. На всеки две години страните от цял свят имат възможност да предложат за награждаване изявен детски автор и илюстратор. Номинирани писатели от България са били Георги Константинов, Асен Босев, Кина Къдрева, както и Любен Зидаров в секцията за детски илюстратор.

Сред носители на наградата „Ханс Кристиян Андерсен” са Астрид Линдгрен, Ерих Кестнер, Туве Янсон, Джани Родари…

Почетен списък на Международния съвет за детската книга

През две години по предложение на Международния съвет се изготвя Почетен списък с по три книги от всяка държава. В него се вписват произведения с изявени художествени постижения – за художествен текст, за илюстрация и за най-добър превод на съответния език. Първата българска книга, включена в Почетния списък е „Приказен свят“ – на Ангел Каралийчев, през 1974 г. В Почетния списък са включени и нашите писатели Веса Паспалеева – за „Пролет в родината“ през 1980 г., Валери Петров – за „Пет приказки“ през 1988 г., Кина Къдрева – за „Приказки за палавото скачалче” през 1994 г., и Йордан Радичков за книгата „Малки жабешки истории“ през 1996 г.

И тази година книжарници и издатели традиционно ще отбележат празника под надслов „Подарете на детето си книга – подарете му празник!“

 

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …