Начало / България / „Колибри“ пуска ново издание на „Психология на сексуалността“

„Колибри“ пуска ново издание на „Психология на сексуалността“

Ново издание на „Психология на сексуалността“ от Зигмунд Фройд предстои да излезе, съобщи издателство „Колибри“. Капиталният труд на „бащата на психоанализата“ ще бъде в книжарниците от 6 април.

„Психология на сексуалността“ (превод: Георги Георгиев, Маргарита Дилова, Димчо Дурданов и Наталия Попова; съставител: доц. д-р Никола Атанасов) съдържа основните теоретични постановки и текстове на Фройд в областта на сексуалността: „Три студии върху теорията на сексуалността”, „Приноси към психологията на любовния живот”, „Разпадането на едиповия комплекс”, „За женската сексуалност” и др. Едва ли има съмнение, че разширяването на понятието за сексуалност е негов важен принос. Фройд започва да говори открито за половия живот във време, когато това се е смятало за неприлично и обидно. Научният му интерес към сексуалността е свързан с нейната способност да поражда желания, които влизат в конфликт с друг вид желания на личността – такива от морално естество, поради което се подлагат на изтласкване от съзнанието и в несъзнаваното пораждат невротични симптоми. Фройд насочва вниманието към очевидното: че човешката сексуалност не е само нагон към размножаване, че заема важно място в емоционалния свят на човека, че започва от раждането и не престава да бъде източник на енергия до края на живота.

Зигмунд Фройд (1856-1939) е австрийски учен – психолог и невролог, създател на психоаналитичния метод в психотерапията. Първата му книга, „Изследвания на истерията“, излиза едва през 1895 г. в съавторство с уважавания Йозеф Бройер. Прочути са концепциите на Фройд за несъзнаваното, защитните механизми, фазите на психосексуално развитие, едиповия комплекс и тълкуването на сънища. Изключително противоречива фигура на своето съвремие, Фройд и днес предизвиква жарки професионални дискусии и се нарежда сред най-влиятелните личности в историята на човечеството.

Свързани заглавия

Урната, съхраняваща останките на Зигмунд Фройд, е счупена при опит за кражба

Правнучка на Зигмунд Фройд откри изложба в Москва, вдъхновена от книгите на Айн Ранд

Книги от Фройд тук

Прочетете още

Copertina-C08157

Михаела Манасиева за най-романтичната страна: „Италианците са умели разказвачи на приказки“

Книгата ѝ ни води на много интересни места „Италия – вечната приказка“ се опира на любовта …