Начало / България / „Белгия – страната на неограничените невъзможности“ е темата на лекцията на Херт ван Истендал

„Белгия – страната на неограничените невъзможности“ е темата на лекцията на Херт ван Истендал

Белгийският писател, историк, поет и журналист Херт ван Истендал ще изнесе публична лекция на тема „Белгия – страната на неограничените невъзможности“ на 2 април, четвъртък, от 18,30 ч в Аулата на СУ. Входът е свободен, а самата лекция ще бъде на английски език. Ван Истендал е на посещение в България по покана на Белгийското посолство.

На събитието ще бъде представен и българският превод на най-известната му книга – „Белгийският лабиринт”. В нея Херт ван Истендал се опитва да обясни на чужденците тънкостите и деликатността на своята родина. Книгата увлекателно разказва най-новата история на Белгия и изяснява как различните общности в Белгия живеят заедно, въпреки често разминаващите се гледни точки и мнения, и успяват да постигнат разбирателство без въоръжени конфликти и насилие. Местната политическа максима гласи: „Добрият компромис е този, в който никоя от страните не е напълно удовлетворена“.

Херт ван Истендал е роден в Брюксел през 1947 г. Дълги години е бил водещ на новинарските емисии по обществената телевизия. А от 1993 г. е независим писател, който пише разкази, стихотворения, приказки, романи и памфлети. Сътрудничи активно в редица радиа, вестници, седмичници и литературни списания в Белгия, Холандия, Франция, Канада, Германия, Унгария и др. Доктор хонорис кауза е на „Open University“ и гостуващ професор в университета „Гьоте“ във Франкфурт на Майн. Изнася още лекции в университетите в Кьолн, Прага, Будапеща, Северна Каролина, Дъблин и редица други.

Прочетете още

244349_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Недовършена работа от Дейвид Балдачи 2. Плодовете зреят нощем от Неда Антонова 3. …