Начало / Интервюта / Мирча Картареску: Европа означава културни ценности

Мирча Картареску: Европа означава културни ценности

Румънският писател Мирча Картареску (58) получи наградата на Лайпцигския панаир на книгата за европейско разбирателство за трилогията си „Ослепително”. Призът на стойност 15 хил. евро е учреден е през 1994 г. от общината в Лайпциг, провинцията Саксония и Борсовия съюз на германските книжари. Картареску е смятан за най-видния представител на поколението писатели, което дебютира през 80-те години на ХХ век. Завършва румънска филология в Букурещкия университет. През 1999 г. защитава докторат на тема „Румънският постмодернизъм“. Счита се, че е основният теоретик на това литературно течение в Румъния. Дебютира със стихове. Издава няколко книги със стихотворения и поеми. Уникален проект е книгата му „Levantul“, героично-комична епопея, своеобразна разходка из историята на румънската литература, като реплика към „Одисей“ на Джойс.

Предлагаме ви интервю с автора пред „Франкфуртер алгемайне цайтунг”.

––––––

В благодарствената си реч за наградата за европейско разбирателство казахте, че преди всичко се чувствате европейски писател. Какво имате предвид?

– Да си европейски писател е традиция на европейската култура. В това число аз включвам гръко-еврейската античност, която стъпва върху елинската философия и Библията. Това е великолепна традиция и аз съм горд да мога да се наредя в нея.  За мен Европа означава съществуване и опазване на определени ценности: картезиански дух, просвещение, господство на разума. Вярвам и в демокрацията и свободата на мисълта. Това е моята дефиниция за Европа.

Казахте и че не одобрявате онази тризонова Европа, състояща се от цивилизованата Западна Европа, невротичната Средна Европа и хаотичната Източна Европа.

– Не вярвам на деленето на Европа по религиозен критерий. Нито на деленето й на политически и геостратегически принцип.  Вярвам, че има само една Европа – на културните ценности. Всичко останало са изкуствени граници. Заплахата за Европа от Изток в момента смятам за много опасна.

Имате предвид ситуацията в Украйна?

– Това, което се случва там, е изключително обезпокоително, особено за нас в Румъния, тъй като имаме дълга граница с Украйна. За да се размине тази опасност, не стига волята на Европа. Необходим е ангажимент на целия свят.

 В Румъния книгите Ви, въпреки че не са лесни за четене, са бестселъри. Румънците упорити читатели ли са?

– Обикновените румънци четат толкова, колкото всички останали – тоест не особено много. Но нашата ситуация е специална, защото всъщност имаме здрава ядка от читатели, която цени противоречивите книги. Това са около 50 хил. души, тоест относително много.

Как оценявате политическата ситуация в Румъния?

– Радостен съм най-накрая да мога да кажа, че най-малкото изглежда, че Румъния е поела по правилния път. Най-после намерихме ефективен инструмент срещу корупцията, а именно свободна и независима съдебна власт. Имам надежди и с избора на Клаус Йоханис за президент. Той принадлежи към малцинството на германските румънци, което е доказателство за готовността на Румъния за толерантност. Както и за желанието й да промени политическия си стил. Вероятно с Йоханис ще може да се прави политика по германски начин – рационално и просветено.

Свързани заглавия

Лайпцигският панаир на книгата ще награди Мирча Картареску

Мирча Картареску ще бъде гост на панаир на книгата през декември

Виртуална читателска мрежа избра най-добрите източноевропейски романи

Книги от Мирча Картареску тук