Начало / България / След премиерата на „Изкуството. История на идеите“ авторът мисли за допълнено издание (видео)

След премиерата на „Изкуството. История на идеите“ авторът мисли за допълнено издание (видео)

Премиерата на „Изкуството. История на идеите“ на проф. Добрин Добрев в столичната книжарница „Хеликон-Витоша“ събра на едно място професори и интелектуалци от цялата страна, както и многобройна публика.

Книгата беше представена от Нейко Генчев от издателство„Фабер“ и проф. Валери Стефанов от Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Издателят подчерта, че за него е чест изследователският труд  да излезе с клеймото на „Фабер“, защото „Изкуството. История на идеите“ покрива напълно девиза на издателството -„Истинските книги“. Проф. Валери Стефанов посочи, че книгата е изключително полезна и навременна и ще бъде от полза за всички, които се интересуват от света на изкуството.

„Изключително рецептивна, ще препоръчам „Изкуството. История на идеите“ на моите студенти, които въпреки че са минали през различни курсове по история на изкуството, все още имат сериозни пропуски в периодизацията. Хубаво е да знаем, че както в Древна Гърция, а после и в Рим, хората не са съзнавали, че правят изкуството. Не са си давали сметка, че живеят в дадена епоха. Тогава те са творели гилдийно. Едва днес ние определяме стиловете, определяме кое е модернизъм и постмодернизъм“, заяви Стефанов.

Професорът препоръча да се мисли и книга, която да разкрива историята на идеите, които са останали на тъмно.

„Изкуството не е чиста естетика и никога не е било. Важното е да се види каква е връзката на изкуството в останалите сфери на обществото. В момента в България никой не използва изкуството в никакъв аспект“, сподели  Добрев.

Той благодари на уважилите премиерата и очаква помощ  „Изкуството. История на идеите“ да има и допълнено издание. Върху книгата си Добрев е работил 10 години.

За интонационната среда в „Хеликон-Витоша“ се погрижи най-добрият бароков ансамбъл в България – „Афетуозо“.

Фото: Елена Бойчинова

 

Видео: БГ НЕС

Свързани заглавия

„Изкуството. История на идеите“ на проф. Добрин Добрев ще бъде представена и в София

Добрин Добрев: Образование и култура или престъпност – това е алтернативата на нашето време

Проф. Добрин Добрев ще представи „Изкуството. История на идеите“ в „Хеликон-Шумен“

„Изкуството. История на идеите“ тук