Начало / България / Почина Петър Софрониев

Почина Петър Софрониев

Почина Петър Софрониев – писател, журналист, сценарист, фейлетонист, съобщи БНР. Поклонението е утре от 14, 30 ч в столичната църква “Свети Седмочисленици”.

Автор е на пиесата “Отвори, аз не съм лош човек”, биографична книга за рокпевицата Милена,  и много хумористични разкази и миниатюри: “Мелодия за шведско японче и саксофон”, “Нормални до доказване на противното: усмихнатите спомени на общопрактикуващия увеселител”, “Посока Запад” и др.

Песента “Казано честно всичко ми е наред”, изпълнена от Васил Найденов, е безспорен хит в края на 80-те години. В нея Петър Софрониев с няколко детайла иронично разкрива конформиста от епохата на късния социализъм с ограничени възможности за развитие и свобода, но доволен от това което има. Софрониев е автор е на текстовете на около 40 песни и либрето за мюзикъла “Ах, този секс”. Бил е кореспондент на радио “Гласът на Америка”, Вашингтон в продължение на 6 години.
Сценарист е на редица популярни програми на БНТ  – “Вариант“, “Събота – късен следобед”, “Клуб “НЛО” и „Надиграй ме“ по БНТ 2 .

Фото: издателство „Жанет 45“

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …