Начало / България / „За кожата на едно ченге“ на Божидар Димитров с премиера в „Хеликон-България“

„За кожата на едно ченге“ на Божидар Димитров с премиера в „Хеликон-България“

„За кожата на едно ченге“ на Божидар Димитров ще бъде представена в столичната книжарница „Хеликон-България“ на 18 февруари, сряда, от 18,30 ч. Книгата, в която е публикувано досието от ДС на популярния историк и неговия коментар, е сред най-търсените в книжарници „Хеликон“, съобщиха от книгоразпространителската фирма.

„Моето досие, както и всички досиета, съдържат много важна историческа информация за бъдещите изследователи, на периода, който обикновено наричаме комунистически. Голяма част от откритите от мен документи, които изясняват историята на България през XV, XVI, XVII век също са разузнавателни доклади на Ватиканското или на Венецианското разузнаване. Обикновено разузнавачите – какъвто бях и аз, имат специална подготовка за събиране на важна информация, която следващите векове или дори само десетилетия ще бъде много ценна за изследователите. Това, което се прави сега с досиетата и информацията, която се съдържа в тях, е по конюнктурни политически причини. Правят се много манипулации и девиации, дават се неточни оценки за една голяма част от тях. Всички секретни сътрудници на Държавна сигурност, които в обикновения език се наричат още и агенти, се обявяват за доносници на политическата полиция. Не се прави никаква разлика между агентите на политическата полиция и разузнавачите, който са издирвали като мен източници на информация за миналото на нашите земи на нашия народ – страна, или са се сражавали да се доберат до едни технологии, които са били секретни в онзи свят, коeто и днес се прави и се нарича „промишлен шпионаж”, заяви Димитров за агенция „Фокус“.

Божидар Димитров е роден е на 3 декември 1945 г. в Созопол, в семейство на бежанци от Източна Тракия. Завършил е история и археология в СУ „Климент Охридски“, има докторат по история. След 1973 г. сътрудничи на Държавна сигурност в направление културно-историческо наследство. Бил е министър без портфейл, отговарящ за българите в чужбина, в първото правителството на Бойко Борисов. Автор е на около 20 монографии и над 200 студии.

Свързани заглавия

„За кожата на едно ченге” на Божидар Димитров ще излезе със закъснение

„За кожата на едно ченге – Тервел Кардам“ от Божидар Димитров (откъс)

Издателство „Уникарт“ пуска досието от ДС на Божидар Димитров

„За кожата на едно ченге“ тук

Прочетете още

Obrázek WhatsApp, 2024-04 v 16.55.13_0fc84097

Новото хапче за смях „Тото“

Действа безотказно при малки и големи Новите книжки на френския комикс вече ни радват – …