Начало / България / ДДС върху книгите няма да се променя

ДДС върху книгите няма да се променя

Министерството на културата няма намерение да обсъжда темата за намаляване на ДДС върху книгите, съобщи offnews.bg. Това става ясно от отговора на зам.-министъра културата Боил Банов на питане на ПП „Глас Народен“. Аргументите на Банов са, че проблемът с ДДС върху книгите е обсъждан още от самото му въвеждане преди 20 години, но винаги е решавано данъкът да се запази.

 „При експертен анализ на ситуацията се отбелязват поне два проблема, оборващи популистките твърдения за очакваното значително поевтиняване на книгите при премахването или намаляването на ДДС върху тях. В страните, където успешно функционира редуцирано или нулево ДДС, то се разпространява не само върху крайния продукт, а и върху стоките и услугите за неговото производство – хартия, печат, мастила и т.н. Без такова системно разбиране за процеса на книгосъздаването, се отнема възможността на издателите да възстановяват вече начисленото ДДС и цената на книгите може не само да не падне, но дори да се увеличи. Освен това с различното данъчно третиране значително се увеличава административната тежест, свързана не само с изчисленията на преференциалните ставки, но и с контрола за какви цели се използва например хартията – за печат на книги или на други „неосвободени“ продукти“, пише Банов.

Зам.-министърът изтъква, че заради това е застъпен друг подход за стимулиране на участниците в създаването на книгите и четящите ги. МК е заделило сума от държавния бюджет, „съотносима с постъпленията от ДДС върху книгите“, с която се купуват книги от библиотеките.

Според него тази система е харесвана и от авторите, и от издателите, и от читателите. Затова засега МК няма да намаля ДДС-то върху книгите, а ще продължи програмата си в подкрепа на библиотеките.

 „По по-различен начин би следвало да се разглежда проблемът с разпространението на електронните книги. Тук преференциалната ставка или дори освобождаването от ДДС би се осъществило по-лесно, би намалило реално цената им и категорично би насърчило четенето, особено сред по-младите“, уточнява Банов.

Свързани заглавия

Чехия свали ДДС на книгите на 10%
Фъргъл Тобин, президент на Федерацията на европейските издатели: Да се облага книгата означава да се взема данък от четенето

 

Прочетете още

9781250178633

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (8 април – 14 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „The Women“ от Кристин Хана (8 седмици в класацията) 2. „Четвърто …