Начало / Свят / Около 20% от книгите в московската библиотека на РАН са унищожени

Около 20% от книгите в московската библиотека на РАН са унищожени

Пожарът, който избухна в сградата на Института за научна информация по обществени науки (ИНИОН) на Руската академия на науките (РАН) в Москва миналата седмица, все пак е засегнал част от фондовете на библиотеката.  Първите съобщения след потушаването на огъня бяха, че книгите са останали невредими. Сега президентът на РАН Владимир Фортов обяви, че са унищожени между 15 и 20 процента от литературата, а оцелели книги ще бъдат замразени, отбелязват руските медии. Това се налага, защото  те са напоени обилно с вода.

Татяна Решетник – заместник-директорка на института, коментира:

„Бяха загубени публикации на чужди езици и две трети от фонда на Института по славистика на различни славянски езици, и то основно литература от XIX-XX век. Запазени са само малко книги на полски език“.

В библиотеката на ИНИО е имало 14,2 милиона информационни единици, като 10 милиона от тях са били в основното хранилище, пострадало от пожара.  6 милиона заглавия – и редки книги от XVI до началото на XX век, колекция от документи на Организацията на обединените нации, на Обществото на народите, парламентарните отчети на САЩ (от 1789 г.) и Великобритания (от 1803 година), над 450 хиляди книги и дисертации, са в критично състояние .

Свързани заглавия
Пожарът в Института за научна информация в Москва не е засегнал библиотеката

Прочетете още

tolkien_3124146b_trans_NvBQzQNjv4BqpJliwavx4coWFCaEkEsb3kvxIt-lGGWCWqwLa_RXJU8

Ариец или евреин е Толкин? Как нацистите ядосаха автора на „Властелинът на пръстените“

През 1933 г. Адолф Хитлер предоставя на своя гений на пропагандата Йозеф Гьобелс властта да …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *