Начало / България / Георги Марков ще представи книга за българските воини през Балканските войни

Георги Марков ще представи книга за българските воини през Балканските войни

Академик Георги Марков ще представи книгата на Димитър Димитров „Светът за българския воин. Книга втора. Балканските войни 1912-1913”. Премиерата на двуезичното издание ще се състои на 5 февруари от 18 ч в зала „Тържествена” на Централния военен клуб в столицата, предаде агенция „Фокус“.

Луксозният двуезичен албум е второ издание от поредицата „Светът за българския воин“ и включва множество илюстрации и текстове от западноевропейски периодични издания, посветени на Българската армия по време на Балканските войни (1912-1913г.).

„Светът за българския воин“ е разделена на 3 книги: първата е от Нишкото въстание през 1841 г. до Балканската война, втората е за двете Балкански войни 1912-1913, а третата покрива периода от Първата световна война до 1944 г. В книгите читателите ще могат да видят и прочетат освен българския превод, също и самите оригинални текстове на английски, френски, немски, италиански и други езици, да видят множество от илюстрациите от западни художници и гравьори за български воини, появили се на една и дори на две страници в меродавни издания. Включени са и извадки от новели и романи за български воини, издадени на Запад.

За своята книга авторът казва: „Балканските войни винаги са предизвиквали у мен дълбоко съжаление за пропуснатите възможности. Оказва се, че подобни чувства са изпитвали и западни кореспонденти, отразявали събитията от самия театър на военните действия”.

„Светът за българския воин. Книга втора. Балканските войни 1912-1913” тук

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …