Начало / Критика / Книгохолик ли сте? (15 признака, че сте наистина пристрастени към книгите)

Книгохолик ли сте? (15 признака, че сте наистина пристрастени към книгите)

Притеснявали ли сте се някога, че може би сте пристрастени към книгите? Авторитетният британски вестник „Гардиън“ представя 15 признака, всеки един от които е знак, че имате „книгохолизъм“. Но това не е страшно, книгите са страхотни, дори да са се превърнали в мания, казва за изданието Меган Куибел. Ето и признаците за самооценка на състоянието ви:

1. Над 90% от списъка ви с желани подаръци по всякакви поводи – рожден ден, Коледа и за пазаруване, се състои от книги. И ако някога, по какъвто и да е било повод влезете в библиотека или книжарница, излизате от там с минимум 5 книги в повече от предвиденото.

2. Когато приятелите ви или семейството ви обсъжда сериал, направен по книга, вашата реакция е: „Моля ви се, книгата е в пъти по-добра. Във филма липсва… променили са…“ и т.н.

3. Всеки, когото познавате, но не и вие, има на стената си плакат на любима музикална група, филм или животно. Вашите стени са пълни с лавици за книги, плакати за книги и картички на книги.

4. Като говорим за дома ви, имате толкова много книги в спалнята си, че са се разпрострели извън библиотеката и са навсякъде по земята, по шкафчета, бюрата, чекмеджетата и леглото. Така де, кой пък иска да ви вижда пода?!

5. Като дете сте обикаляли навсякъде по маскени балове с тетрадка в ръка, докато приятелите ви се обличали като поп-звезди, лекари, медицински сестри,супер-герои и всичко, което мечтаят да станат като пораснат. А когато ви попитат на какво сте се маскирали – отговаряте: „Очевидно е, на писател“.

6. Някои от най-добрите ви приятели не са реални хора, а герои от любимите ви книги. Героите ви пък не са поп звезди или спортни легенди, а писатели. За вас писателите са Богове, които са създали любимите ви герои.

7. Стресирали сте се от някои от любимите ви книги, като поредицата за Хари Потър, „Вината в нашите звезди” и т.н., но въпреки това те ви правят и щастливи. Поне докато не ги приключите. Тогава сърцето ви е разбито и душата ви никога няма да бъде излекувана. Поне до следващата ви любима книга…

8. Вие сте пръв избор за приятелите си като човек, който препоръчва книга. Всеки около вас знае, че вие четете повече от нормалното и винаги имате предложение. Пристрастените са страхотни в това.

9. Винаги можете да асоциирате една книга с друга. Например: „Ааа, опасностите от кибер престъпления? Може би щеше да е по-добре да имахме банкова система като в Гринготс (банката в серията за Хари Потър, където парите са охранявани от гоблини и дракони).“ Или пък имате приятел на име Еди… точно като в „Дневниците на вампира“ и т.н. Освен това винаги имате на разположение някой цитат от книга за всяка ситуация, а всички съвети, които давате, също идват оттам.

10. Сънищата ви не са като на всички останали. Сънувате светове, които сте посещавали в книгите, герои от книгите и приключенията им. Дори през деня си фантазирате ситуации от любимите ви приключения.

11. Бихте направили всичко, само и само да можете да заживеете в някоя книга дори само за ден (например бихте изяли отровна ябълка).

12. Бихте кръстили домашните си любимци или дъщеря си Хърмаяни, а синовете си Хари и Рон…и дори Дъмбълдор.

13. С радост бихте се отказали от реалния живот, за да продължите да живеете в книгите. Всъщност, когато четете хубава книга, светът извън нея престава да съществува и човек трябва да ви извика пет пъти, докато му обърнете внимание. Често ви се случва да проспите важно събитие, защото сте чели до късно, за да завършите хубава книга.

14. Винаги, когато учите за изпит или вършите някаква работа, се самонаграждавате с малко четене на хубав роман, докато приятелите предпочитат шоколад или сладкиш.

15. Ако сте на границата да измръзнете, ще хвърлите в огъня дрехите и обувките си и дори косата си, но не и книгите си.

Със съкращения

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …