Начало / Свят / Италиански писател ще защитава свободата на словото в съда

Италиански писател ще защитава свободата на словото в съда

Италианският писател Ери Де Лука ще бъде изправен пред съда в Торино съобщи fbr.bg, позовавайки се на местната преса. Той е обвинен, че насърчава престъпността , след като в поредица от интервюта миналата година призовава да се спре строежът на нова жп линия в Алпите трябва . За това той може да получи до 5 години затвор според местните закони.

„Ще се защитавам с правото за свобода на словото. Ако и това се прекърши под тежестта на цензурата, няма да обжалвам. Глаголът саботирам има много нюанси и никой, дори съдия, не може да ми забрани да го използвам. Когато работник започне стачка, съдят ли го за саботиране на работния процес?“, настоява Де Лука.

64-годишният италианец е и голям почитател на скалното катерене. Живее в неголям, пасторален дом недалеч от алпийската долина, която той и природозащитници се притесняват, че ще бъде унищожена от прокарването на високоскоростна жп линия между Лион и Торино. Той е много популярен в родината си, като в. „Кориере дела Сера“ го нарича „най-добрият писател на десетилетието“.  През 1994 г. получава наградата „France Culture“, през 2002 г. е отличен с „Laure Bataillon“,  през 2010 г. – с германския приз „Petrarca-Preis“, а през 2013 г. с Европейската награда за литература. Често пише за най-големите италиански всекидневници – „Ла Република“, „Ил Матино“ и „Кориере дела Сера“.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

240766_b

Сърдити старчета и хитри детективи

Като нова среща със стари приятели действа всеки роман на Ричард Озмън Неговата поредица „Криминален …