Начало / Читатели / „Ухапване от муха” е книга с остро жило

„Ухапване от муха” е книга с остро жило

Людмила ЕЛЕНКОВА

Закачи ме един турски роман. Не поредната бляскава руина от времето на Сюлейман Великолепни, а  модерен текст на  Баръш Бачакчъ, оказа се нашумяло име в родината си. Е, добре дошъл и у нас!  Провокира ме заглавието – „Ухапване от муха”. Малка,  с корица като картина свалена от изложба, а преводът на Ивайло Хранов засили усещането ми, че това не ще да е мимолетна история. И го допуснах във въображението си  –  деликатен герой, мъж на 45 години, зарязал успешната си кариера на строителен инженер,  за  да прекара последните дванайсет от тях в писане, абсурдно  издържан от жена си.  Дните в маломерен апартамент на големия град , където  Джемил се лута  привидно не правейки нищо, напомнят друг роман – „Стоунър”, на американеца Джон Уилямс. Или естетското безделие на изтънчен френски буржоа,  проектиран по абсурден начин в наши дни.

„Ухапване от муха” е монолог за човека, изяден от противоречия, и за урбанизацията толкова толерантна към личното му пространство, че даже го игнорира.  Пък той съществува, разхожда се, спи, не спира да пише и да говори за книги, понякога се чудим на ерудицията му, чак ни разсмиват дълбоките му философски прозрения, които може да предизвика един теч в банята, или се дразним на издателите, подхождащи към книгата му като стока, а най – смесени чувства предизвиква жена му Назлъ – лекар, отдаден на професията си по същия начин, с какъвто само любовта може да търпи някой  Кафка да се излежава вкъщи.

„Ухапване от муха” е книга с остро жило, всичко споделено от героя с редактора на бъдещия му  роман драска не по повърхността на битовото, не по тялото преживяло застой в разцвета си, тя лекува разтваряйки преходните състояния на човек в дълбочината на вселенското. И ни става по – ведро,  защото творим заедно текста на своя живот , пренаписваме мечти, подчертаваме спомени, зачеркваме, оглеждаме  детайлите  все по – внимателно. За да имаме необходимото познание, щом  постройката на настоящето се разклати.  А когато ни отхвърлят,  да се поставим в контекста на чувства, пораждащи лекота . Какъв друг образ би предизвикало едно …„Ухапване от муха”?

„Ухапване от муха” тук

Прочетете още

244349_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Недовършена работа от Дейвид Балдачи 2. Плодовете зреят нощем от Неда Антонова 3. …