Начало / Читатели / „Ухапване от муха” е книга с остро жило

„Ухапване от муха” е книга с остро жило

Людмила ЕЛЕНКОВА

Закачи ме един турски роман. Не поредната бляскава руина от времето на Сюлейман Великолепни, а  модерен текст на  Баръш Бачакчъ, оказа се нашумяло име в родината си. Е, добре дошъл и у нас!  Провокира ме заглавието – „Ухапване от муха”. Малка,  с корица като картина свалена от изложба, а преводът на Ивайло Хранов засили усещането ми, че това не ще да е мимолетна история. И го допуснах във въображението си  –  деликатен герой, мъж на 45 години, зарязал успешната си кариера на строителен инженер,  за  да прекара последните дванайсет от тях в писане, абсурдно  издържан от жена си.  Дните в маломерен апартамент на големия град , където  Джемил се лута  привидно не правейки нищо, напомнят друг роман – „Стоунър”, на американеца Джон Уилямс. Или естетското безделие на изтънчен френски буржоа,  проектиран по абсурден начин в наши дни.

„Ухапване от муха” е монолог за човека, изяден от противоречия, и за урбанизацията толкова толерантна към личното му пространство, че даже го игнорира.  Пък той съществува, разхожда се, спи, не спира да пише и да говори за книги, понякога се чудим на ерудицията му, чак ни разсмиват дълбоките му философски прозрения, които може да предизвика един теч в банята, или се дразним на издателите, подхождащи към книгата му като стока, а най – смесени чувства предизвиква жена му Назлъ – лекар, отдаден на професията си по същия начин, с какъвто само любовта може да търпи някой  Кафка да се излежава вкъщи.

„Ухапване от муха” е книга с остро жило, всичко споделено от героя с редактора на бъдещия му  роман драска не по повърхността на битовото, не по тялото преживяло застой в разцвета си, тя лекува разтваряйки преходните състояния на човек в дълбочината на вселенското. И ни става по – ведро,  защото творим заедно текста на своя живот , пренаписваме мечти, подчертаваме спомени, зачеркваме, оглеждаме  детайлите  все по – внимателно. За да имаме необходимото познание, щом  постройката на настоящето се разклати.  А когато ни отхвърлят,  да се поставим в контекста на чувства, пораждащи лекота . Какъв друг образ би предизвикало едно …„Ухапване от муха”?

„Ухапване от муха” тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Image00067

Екологичен библиобус радва видинските читатели

Съпровождат го песни, радост и веселие Библиотека „Михалаки Георгиев” се похвали с новата си придобивка …