Начало / България / Библиотека „Искра“ в Казанлък ще осигури денонощен достъп до книгите

Библиотека „Искра“ в Казанлък ще осигури денонощен достъп до книгите

Библиотека „Искра“ в Казанлък ще осигури денонощен достъп до някои от изданията, които предлага, събщи агенция „Фокус“. Екипът на библиотеката работи в насока 24-часово обслужване на потребителите.

„Надяваме се това да стане факт до средата на 2015 г. Това ще се случи, след като електронните бази данни, които изготвя Библиотека „Искра“ – електронен каталог „ Книги“ и електронен каталог „Краезнание“ бъдат качени в интернет пространството“, обяви Катерина Трендафилова от отдел „Обработка“.

Планира се във виртуалното пространстов да  бъдат качени и 52 хиляди електронни единици – книги, в които фигурира фондът от 1970 година до момента и над 27 хиляди от „Краезнание“, в която база данни има описание на статиите от местния периодичен печат от 2003 година насам.

Те ще бъдат  предоставени за ползване от потребителите на услугите на библиотека „Искра“ на сайта на библиотеката, като те ще могат да работят с тях по всяко време на денонощието, поясни Трендафилова за радио „Фокус“. Инициативата е по повод 155 години от създаването на ОБ „Искра“.

Годишният отчет за дейността на библиотеката пък показва, че жените четат повече от мъжете, почти всеки първокласник от община Казанлък е читател на общинската библиотека, а 65% от активните й читатели за изминалата година са ученици. Средно дневно посещенията за изминалата година са 246. Близо 2 хиляди нови книги на обща стойност 25 хиляди лева са били закупени, което е над 1/3 от общия годишен бюджет на културната институция. 3171 са активните читатели  през годината, показва още статистиката. Данните са цитирани от „Дарик радио“.

Прочетете още

anita-jankovic-AowxSxBwv_4-unsplash

Четене преди сън удвоява речника на децата

Книгите са ключови за тях Четящите родители са истинска благословия за най-малките – достатъчно е …