Начало / Свят / Западът притиска Саудитска Арабия заради бит с камшик автор

Западът притиска Саудитска Арабия заради бит с камшик автор

Управляващата фамилия на Саудитска Арабия е под силен натиск от западните държави да отмени наказанието на писателя и блогър Раиф Бадауи (31), предаде „Ройтерс”. Той беше осъден на 1000 удара с камшик публично и 10 години затвор заради „обида на исляма”. Първото бичуване на автора с 50 удара стана преди две седмици. Последния петък боят беше отложен по медицински причини, но серия от 50 удара предстои идната седмица.

Страницата на Бадауи „Free Saudi Liberals“ е взета на прицел от консервативните мюсюлмански среди, които са особено засегнати и от карикатурите във френското сатирично списание „Шарли ебдо”, потопено в кръв от терористи. Ситуацията е деликатна, а натискът от правозащитната организация „Амнести интернешънъл” върху западните правителства е постоянен. Саудитска Арабия не може да се прави, че не чува, още повече, че нейният посланик в Париж взе участие в Републиканския марш срещу тероризма миналия уикенд.

След ислямистките атаки във Франция САЩ и Европейският съюз критикуваха силно изтезанието на Бадауи.

„Управляващите в Саудитска Арабия са под силен натиск. Те обаче много се влияят от улицата” казва експертът по сигурност от Ирак Мустафа Алани пред „Ройтерс”.

Саудитската фамилия не е коментирала официално.

Бадауи е носител на няколко писателски награди и е почетен член на ПЕН клуба на Канада.

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …