Начало / Свят / Западът притиска Саудитска Арабия заради бит с камшик автор

Западът притиска Саудитска Арабия заради бит с камшик автор

Управляващата фамилия на Саудитска Арабия е под силен натиск от западните държави да отмени наказанието на писателя и блогър Раиф Бадауи (31), предаде „Ройтерс”. Той беше осъден на 1000 удара с камшик публично и 10 години затвор заради „обида на исляма”. Първото бичуване на автора с 50 удара стана преди две седмици. Последния петък боят беше отложен по медицински причини, но серия от 50 удара предстои идната седмица.

Страницата на Бадауи „Free Saudi Liberals“ е взета на прицел от консервативните мюсюлмански среди, които са особено засегнати и от карикатурите във френското сатирично списание „Шарли ебдо”, потопено в кръв от терористи. Ситуацията е деликатна, а натискът от правозащитната организация „Амнести интернешънъл” върху западните правителства е постоянен. Саудитска Арабия не може да се прави, че не чува, още повече, че нейният посланик в Париж взе участие в Републиканския марш срещу тероризма миналия уикенд.

След ислямистките атаки във Франция САЩ и Европейският съюз критикуваха силно изтезанието на Бадауи.

„Управляващите в Саудитска Арабия са под силен натиск. Те обаче много се влияят от улицата” казва експертът по сигурност от Ирак Мустафа Алани пред „Ройтерс”.

Саудитската фамилия не е коментирала официално.

Бадауи е носител на няколко писателски награди и е почетен член на ПЕН клуба на Канада.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

422065351_724037106485594_8062317724303146292_n

Децата избират най-хубавите книги на годината

Всеки участник е част от почетното жури „Бисерче вълшебно“ стартира сега за 12-ти път – …