Начало / Критика / 6 спортни урока за писатели

6 спортни урока за писатели

Литературата и спорта на пръв поглед нямат много общо. Писателката Хенриет Лазаридис, авторка на романа „The Clover House“ и бивша състезателка по гребане, е на друго мнение. Тя публикува текст в сайта huffingtonpost.com с 6 урока, които писателите могат да вземат от атлетите. Ето ги и тях:

1. Тренирайте, за да подобрите писането си. Подготвяйте се като елитен спортист – поставете си голяма крайна цел и я разбийте на няколко малки подцели. Направете си тренировъчен режим и график за упражнения. По този начин постепенно ще напредвате към финала.

2. Почивайте. Всеки, който с занимава сериозно със спорт, знае, че не може да се тренира на 100% през всеки ден. Подготовката включва интензивни тренировки, разтоварващи такива, както и почивни дни за възстановяване. Можете, например, да направите уикенда еквивалент на силови тренировки в писането. Тогава да посвещавате часове на интензивно писане. През седмицата отделяйте по половин час в някои от дните за поправки в труда си.

3. Учете се от шампионите. Един начинаещ атлет винаги взима пример от шампионите в неговата дисциплина. Същото е и в писането. Вземете пример от писател, който е постигнал големи успехи с книга, подобна на вашата. Вижте как е развил диалозите, сюжета, персонажите. „Добрият художник копира, а великият – краде“, е казал Пабло Пикасо.

4. Не се отчайвайте от грешките си. Понякога просто не се получава. Лошите тренировки са част от целия процес. Дори спортистите на най-високо ниво имат слаби тренировъчни дни. Учете се от грешките си, но не се отчайвайте. Ако нямате вдъхновение, просто спрете, направете нещо друго, и се върнете към ръкописа си на следващия ден, когато ще сте с по-добра нагласа.

5. Фокусирайте се върху треньорските указания едно по едно. Един атлет получава постоянно съвети от треньорите си. Но не би могъл изведнъж да поправи всички грешки. Подобрението става на етапи. Като писател използвайте критиката умно. Наблегнете на най-важните си грешки – поправете първо тях, една по една, и чак след тогава залитайте към детайлите.

6. Завършете позитивно.  Дори лош тренировъчен ден може да завърши позитивно. Или лош писателски ден. В миговете, в които работата не върви, погледнете назад към епизод, успешен за вас. Намерете куража в себе си да си кажете, че сте добър автор и че ще се справите с трудностите.

Най-важното, което писателите могат да научат от спортистите, е да бъдат смели. Един атлет знае, че успехът идва след преминаване на границата на собствените му възможности. Не се страхувайте да пишете за неща, които са некомфортни за вас. Работете върху слабостите си и вярвайте в себе си.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

hans-jurgen-weinhardt-FZ5nx86tP2U-unsplash

Най-продаваните книги в „Амазон“ преди коледните празници

Ранглистата се актуализира често, казват от електронния гигант „Амазон“ се превърна в страшилището, което може …