На фокус
Начало / България / Премиера на „Художникът Жорж Папазов като писател“ в Националната художествена галерия

Премиера на „Художникът Жорж Папазов като писател“ в Националната художествена галерия

„Художникът Жорж Папазов като писател. Вербализация на сюрреалното“ на Румяна Л. Станчева ще има премиера на 22 януари, четвъртък, от 18,30 ч в Балната зала на Националната художествена галерия. Книгата ще бъде представена от проф. Милена Георгиева (ИИИзкуствата – БАН) и проф. Чавдар Попов (НХА), които са и рецензентите й. В ролята на водещ ще бъде  Митко Новков.

Позната като литератор с интереси в сравнителното европейско литературознание и балканистиката, сега проф. Румяна Л. Станчева представя резултата от дългогодишните си проучвания върху творчеството на Жорж Папазов. Въз основа на неговите романи и мемоарни книги, тя интерпретира непознати аспекти в сюрреалистичните му картини и извежда „диалозите” му с именити майстори на четката. „Художникът Жорж Папазов като писател. Вербализация на сюрреалното“ съдържа богата селекция с репродукции от анализираните картини на Папазов.

Жорж Папазов е роден преди 120 години в Ямбол, надарен с нестандартен ум и въображение, след установяването си в Париж през 1924 година той омагьосва авангардните среди в цяла Европа и Северна Америка. Интерес буди фактът, че писаните и публикувани на френски език книги на Папазов и до днес не са издадени в български превод.

Свързани заглавия

Излиза книга, посветена на литературното творчество на художника Жорж Папазов

„Художникът Жорж Папазов като писател. Вербализация на сюрреалното“  тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

336987245_562518772645312_672284796672296719_n

Библиобуси поръчват хърватските библиотеки

Мащабен проект цели книгите да достигат навсякъде Производител на новите библиобуси за Хърватия ще е …