Начало / България / Премиера на „Художникът Жорж Папазов като писател“ в Националната художествена галерия

Премиера на „Художникът Жорж Папазов като писател“ в Националната художествена галерия

„Художникът Жорж Папазов като писател. Вербализация на сюрреалното“ на Румяна Л. Станчева ще има премиера на 22 януари, четвъртък, от 18,30 ч в Балната зала на Националната художествена галерия. Книгата ще бъде представена от проф. Милена Георгиева (ИИИзкуствата – БАН) и проф. Чавдар Попов (НХА), които са и рецензентите й. В ролята на водещ ще бъде  Митко Новков.

Позната като литератор с интереси в сравнителното европейско литературознание и балканистиката, сега проф. Румяна Л. Станчева представя резултата от дългогодишните си проучвания върху творчеството на Жорж Папазов. Въз основа на неговите романи и мемоарни книги, тя интерпретира непознати аспекти в сюрреалистичните му картини и извежда „диалозите” му с именити майстори на четката. „Художникът Жорж Папазов като писател. Вербализация на сюрреалното“ съдържа богата селекция с репродукции от анализираните картини на Папазов.

Жорж Папазов е роден преди 120 години в Ямбол, надарен с нестандартен ум и въображение, след установяването си в Париж през 1924 година той омагьосва авангардните среди в цяла Европа и Северна Америка. Интерес буди фактът, че писаните и публикувани на френски език книги на Папазов и до днес не са издадени в български превод.

Свързани заглавия

Излиза книга, посветена на литературното творчество на художника Жорж Папазов

„Художникът Жорж Папазов като писател. Вербализация на сюрреалното“  тук

Прочетете още

tolkien_3124146b_trans_NvBQzQNjv4BqpJliwavx4coWFCaEkEsb3kvxIt-lGGWCWqwLa_RXJU8

Ариец или евреин е Толкин? Как нацистите ядосаха автора на „Властелинът на пръстените“

През 1933 г. Адолф Хитлер предоставя на своя гений на пропагандата Йозеф Гьобелс властта да …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *