На фокус
Начало / България / ​​“Дъска по мокрия пясък“ на Екатерина Григорова с премиера в Унгарския културен институт

​​“Дъска по мокрия пясък“ на Екатерина Григорова с премиера в Унгарския културен институт

Утре, 13 януари, от 18 ч в Унгарския културен институт (София, ул. „Аксаков“ 16) ще се състои премиерата на стихосбирката „Дъска по мокрия пясък“ от Екатерина Григорова.  Книгата ще представят проф. Милена Кирова и Бойко Ламбовски, а за музикалното настроение ще се погрижи Найден Йотов на рояла.

​​Мнения за книгата

Милена Кирова: „Поезията на Екатерина Григорова не предлага лесни и еднозначни послания, тя разчита на интелигентни и ерудирани читатели, чието въображение може да се ориентира в сложно кълбо от културни асоциации и внушения. Стихотворенията са по-скоро нетипични за българската лирическа традиция, в която преобладават интимните преживявания и личната изповед. Те впечатляват със своето тематично разнообразие, с богатството от парадоксални, понякога дори абсурдни образи, напомнящи за поетиката на сюрреализма и в същото време подплатени с мисловната задълбоченост и структурните особености на англоезичната лирика. Книга, която се съпротивлява на всичко безцветно и равно в нашето ежедневие“.

Бойко Ламбовски: „​​Екатерина Григорова умее да пътува като автор както в световното пространство, така и в най-новата българска лирика. Още първата ѝ книга „Фарадеев кафез“ съобщи, че имаме пред себе си поет с висока способност за надмогване на шока от препусналото битие. В новия си сборник тя е последователно проницателна, ненатрапчиво парадоксална, находчиво помирителна. Ако искате да усетите аромата на понятия като „трендафил“, „марципан“, „стадо пуйки“ в контекста на съвременния технологичен, социален и морален въртоп, това е четивото“.

​​“Дъска по мокрия пясък“ тук

Прочетете още

mesec

Роман за разбуждане на лятото

Вечерите идват сега бавно и са прекрасни за четене „Магията на морското стъкло” е летен …