Начало / Критика / Как да четем повече през 2015 г.

Как да четем повече през 2015 г.

Новата 2015 г. вече започна. Една от целите, които всеки любител на книгите би си поставил, е как да чете повече през тази година. Представяме ви няколко съвета от Сара Нелсън – ръководител на отдела за книги в „Амазон“ – публикувани  на huffingtonpost.com. Ето ги и тях:

1. Ако не сте в училище, откажете се от навика да си пишете домашните. С други думи, не четете само тези книги, които ви препоръчват или които са задължителни, за да се представите като умни. Четете това, което ви интригува. Посетете книжарници, отворете литературни блогове в интернет. Превърнете четенето в нещо забавно.

2. Не се ограничавайте жанрово. Не си поставяйте сами граници в жанровете на книгите, които четете. Дайте шанс на нехудожествената проза, научната фантастика и кратките разкази например. Не се знае дали няма да намерите нов любим жанр.

3. Спрете да четете това, което не ви харесва. Четенето насила може да ви отблъсне от книгите изобщо. Не допускайте това да се случи. Ако ви се налага да четете книга, която наистина не харесвате, давайте си почивка и правете нещо друго, което обичате.

4. Ако искате да прочетете някоя книга, а тя не ви интригува, прескочете напред. Не всеки автор успява да улови вниманието на читателя от началото и не всеки читател има достатъчно търпение за встъпителната част. Не гледайте какъв е края обаче – особено ако книгата е мистерия. Ако пасажа между страници 50 и 75 ви е интересен, вероятно ще се върнете, за да видите и началото.

5. Игнорирайте ревюта, които сравняват една книга с друга. Те поставят произведенията в рамки и създават лъжливи и излишни очаквания. Литературата не е математическа формула и всяка книга е уникална, дори на пръв поглед да прилича на друга.

6. Ако искате да гледате филм по книга, прочетете първо книгата. Един от най-забавните аспекти на четенето е сами да формирате образите на героите в ума си. След това е толкова интересно да сравните своята перспектива с тази на режисьора. Сякаш членувате в таен клуб за книги в „Холивуд“. Например – „Несломен“ от Лаура Хиленбранд.

Фото: cencom.org

Прочетете още

Obrázek WhatsApp, 2024-04 v 16.55.13_0fc84097

Новото хапче за смях „Тото“

Действа безотказно при малки и големи Новите книжки на френския комикс вече ни радват – …