Начало / Критика / Как най-накрая да завършим книгата си през 2015 г.

Как най-накрая да завършим книгата си през 2015 г.

Много хора вярват, че трябва да напишат книга, защото имат какво да разкажат. Почти винаги обаче същите тези хора се оправдават с липса на време, вдъхновение или мотивация. 2015 г. вече чука на вратата и сега е времето за нови цели. Представяме ви текст на huffingtonpost.com затова как всеки желаещ да стане писател най-накрая да завърши ръкописа си през новата 2015 г. Ето и съветите:

1. Подгответе почвата. Един от най-добрите учебници за всеки начинаещ писател е „On Writing” на Стивън Кинг, независимо дали сте фен на неговото творчество. Там доказаният автор пише: „Не трябва да има телефон в стаята, в която пишете, нито телевизор или видео игри. Ако има прозорец, пуснете щорите или дръпнете завесите”. Ако искате да завършите книгата си, не можете да си позволите да се разсейвате.

2. Четете и пишете. „Когато съм питан какъв съвет мога да дам на начинаещите писатели, винаги им казвам да четат, и то много. След това да пишат. Третото нещо, също жизнено важно, е да се разказват и слушат истории внимателно”, казва супер звездата на младежката литература Джон Грийн.

3. Не редактирайте докато пишете. Писането и редактирането са еднакво важни, но ако се опитате да правите и двете едновременно, се насочвате право към пропастта. Авторът на бестселъри Хю Хауи съветва да не обръщаме внимание нито на граматика, нито на евентуалните дупки в сюжета. Първата работа е да се разкаже историята. След това вече се следи за нейното качество.

4. Не се отказвайте. Нийл Геймън, един от най-продаваните и успешните съвременни писатели, твърди: „Работата трябва да се довършва до край – така човек се учи”. Класикът в научната фантастика Робърт Хайнлайн пък е казал: „Завърши това, което започваш”. Няма какво повече да се добави.

2015 г. може да е вашата година. Останете фокусирани и може би и вие ще се превърнете в публикуван автор.

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …