Начало / България / Книжните къщички в Стара Загора оцеляха само седмица

Книжните къщички в Стара Загора оцеляха само седмица

Вандали разрушиха част от къщичките с книги, поставени в началото на седмицата в парковете на Стара Загора, съобщи „Дарик”. Инициативата за създаването и поставянето на мобилните библиотеки е на община Стара Загора, електронната платформа „Моята еОбщина“, общественият посредник на града и един от големите търговски центрове в Стара Загора.

10-те къщички бяха изрисувани от доброволци в началото на ноември. Те бяха напълнени с книги от голяма издателска къща. По-малко от седмица след това тази в Станционната градина се оказа напълно разрушена и без книги. Поражения има и върху останалите.

 „Нуждаем се от активна гражданска позиция и средства за възстановяването на мобилните библиотеки. Това вероятно няма да е последното им разрушаване, но ще ги възстановяваме докато имаме възможност. Надяваме се старозагорци да ни подрепят с труда си, а който може и финансово“,  казва Люба Маринова от сдружение „Моята еОбщина”

Ако посегателствата продължат, къщичките с книги вероятно ще бъдат преместени в заведения или институции, което обаче ще ограничи достъпа на хората до тях.

Прочетете още

anita-jankovic-AowxSxBwv_4-unsplash

Четене преди сън удвоява речника на децата

Книгите са ключови за тях Четящите родители са истинска благословия за най-малките – достатъчно е …