Начало / България / Излезе втора част на „Светът за българския воин“ на журналиста от Би Би Си Димитър Димитров

Излезе втора част на „Светът за българския воин“ на журналиста от Би Би Си Димитър Димитров

Излезе втората книга от трилогията „Светът за българския воин“ на журналиста от Би Би Си и българолог Димитър Димитров – „Светът за българския воин. Балканските воини 1912–1913“. Луксозният албум включва множество илюстрации и текстове от западната преса, посветени на българските воини по време на двете Балкански войни (1912–1913).

Мнозина смятат, че Балканската (1912) и Междусъюзническата (1913) войни, известни на Запад под общото название Балкански войни, са периодът в историята ни, когато нацията е била истински и изцяло обединена около националния идеал. Действително това обединение е дало силен отзвук не само на фронта през 1912 г., но и на Запад. В тази втора книга  Димитър Димитров събира множество текстове и илюстрации – голяма част от които са били на първите страници на западни печатни издания по това време, – посветени на безстрашните български воини. Това, допълва Димитров, е и периодът „Когато светът научи българския боен вик: „На нож!“.

„Светът за българския воин. Балканските воини 1912–1913 е луксозно издание в 400 страници, което съдържа над 300 черно-бели и цветни илюстрации. На корицата на книгата е използван фрагмент от илюстрация, публикувана в „Journal des voyages“ от 11.05.1913 г. Авторът Димитров обобщава:

„Искрено се надявам включените предимно – но не само – хвалебствени описания и коментари от публикации на главните световни езици да послужат не само като стимул за национална гордост, но и за размисъл, за подтик да се опитаме да си съставим с помощта на погледа отвън една може би по-всеобхватна и по реалистична картина на неслучилото се величие. Същевременно те ще ни подсещат да отдаваме в мислите си и дай Боже с делата си почит към паметта на десетките хиляди, които от нивите си, от родните си домове, от хубавите си служби, дори от чужбина тръгваха окрилени и сияещи за фронта, но не се завърнаха.“

 „Светът за българския воин. Балканските воини 1912–1913“ тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

oblozhka-5

Пес Патрул – преди да отидем на кино

Вземете си занимателни книжки по любимия детски филм Кой не може да изброи кутретата от …