Начало / Свят / Почина детският писател Норман Бридуел

Почина детският писател Норман Бридуел

Детският писател и илюстратор Норман Бридуел почина, съобщи scholastic.com. Той беше на 86 години. Бридуел беше известен с поредицата си „Clifford the Big Red Dog“, която стартира през 1963 г. В дългата си кариера той публикува над 150 книжки от серията. От произведенията по книжарниците са 129 милиона копия, преведени на 13 езика.

Писателят е роден през 1928 г. Още като дете много обича да рисува. Завършва „John Herron Art Institute“ в Индианаполис, след което се мести в Ню Йорк и продължава образованието си. Началото на кариерата му като автор и илюстратор е белязана от трудности – 9 издателски къщи отхвърлят ръкописа му, преди „Scholastic“ да се съгласят да го публикуват. Бридуел работи с издателството над 50 години.

През 2000 г. беше излъчен сериал по детската поредица за голямото червено куче Клифърд. Той се превръща в хит в САЩ. Авторът не можа да доживее холивудския пълнометражен филм по неговите книги, който по план трябва да тръгне в кината през април 2016 г. Базирани на детската серия книжки са и няколко видео игри.

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …