Начало / България / Дарителска акция за набиране на детски издания за библиотеките ще се проведе на Панаира на книгата

Дарителска акция за набиране на детски издания за библиотеките ще се проведе на Панаира на книгата

Дарителска инициатива за набиране на детски книги за библиотеките в страната ще се проведе в рамките на 42 Софийски международен панаир на книгата, който се открива утре в столичния НДК. Кампанията цели попълването с нови издания за деца на “Пътуващите сандъчета” на Българската библиотечно-информационна асоциация (ББИА).

В рамките на благотворителната акция за всеки ще може да дари собствени детски книги на щанда на Асоциация “Българска книга” в НДК. Те трябва да са добре запазени и да са издадени преди не повече от 15 години. Посетителите на Панаира могат да се възползват и от възможността да купят нови издания на място от щандовете на партньорските издателства – „Анубис“/“Булвест“, „Артлайн Студиос“, „Егмонт България“, „Екслибрис“, „ЕМАС“, „Ерго“, „Жанет-45“, „ЖАР-Жанет Аргирова“, „Златното пате“, „Кибеа“, „Кръгозор“, „ПАН“, „Просвета“, „Унискорп“, „ФЮТ“, „Хермес“ . Там също ще бъдат разположени специални дарителски кутии, означени с логото на кампанията.

„Пътуващите сандъчета“ е инициатива на ББИА за насърчаване на четенето от ранна детска възраст, възприета от добрите практики на германските библиотеки. Библиотечната асоциация подготвя селекция от модерни детски книги и ги изпраща по предварителна заявка за срок от 2 месеца до библиотеките в страната – регионални, градски, читалищни и училищни. По този начин „Пътуващите сандъчета“ дават възможност на читателите и от най-малките населени места да се запознаят с новоиздадени книги и провокират интереса чрез нестандартната форма, под която присъстват в библиотеката.

 “Събирането на книги за нови сандъчета ще позволи на българските деца, независимо от демографския и социалния им статус, да имат достъп и да четат нови, модерни детски заглавия. По този начин допълнително ще стимулира интересът им към четенето още от най-ранна възраст“, споделя Валентина Стоева, председател на фондация “Детски книги” и основен организатор на дарителската акция.

Всички събрани книги ще бъдат регистрирани в сайта на международната буккросинг общност www.bookcrossing.com и ще бъдат настанени в цветни пътуващи сандъчета, за да обиколят библиотеките в страната след празниците.

Едновременно с акцията в София детският писател Никола Райков ще помага за събирането на книги за съндъчетата в Стара Загора. Всички жители и гости на града на липите могат да дарят книги за инициативата на коледния щанд на малкото таласъмче, разположен на ет. 3 в мол Галерия Стара Загора, от 9 до 14 декември 2014 г.

Прочетете още

Obrázek WhatsApp, 2024-23 v 19.02.25_91b068b1

Теодора Димова заслужи „Цветето на Хеликон“

Така тя направи и дубъл Наградата се връчва на най-продаваната книга сред онези, които са …