Начало / Читатели / „Читателите от Броукън Уийл препоръчват” от Катарина Бивалд (ревю)

„Читателите от Броукън Уийл препоръчват” от Катарина Бивалд (ревю)

Мариета ИВАНОВА

„Понякога копнея за къщичка в гората, където да остана насаме с книгите, свободна от всички странни условности, които ние, хората, налагаме както на другите, така и на себе си. Вероятно всеки би се почувствал добре от пауза от цивилизацията…”
Хенри Дейвид Торо, „Уолдън”

Това е само една от книгите, които се споменават в тази изключително сладка история за книги. За книги и хора. За книги и любов. За книги и приятелство. И за още книги. Тази история е доказателство как един добър човек може да промени едно затворено в себе си, начумерено градче и как начумереното градче може да накара вглъбена в литературата млада жена да види и света отвъд нея.
Сара Линдквист, работила десет години в книжарница в родния си Ханинге в Швеция и понастоящем безработна, пристига в запустяващо градче в Айова с надеждата да се отдаде на четене и пиене на кафе с Ейми Харис – приятелка, с която досега е кореспондирала само по пощата, старомодната поща. Онази с пликовете и марките. Мечтите ѝ за книжна ваканция обаче угасват щом разбира, че Ейми е починала малко преди да пристигне в САЩ. Облечена с джинси и обикновена блуза, с небрежно вдигната на кок коса с неопределен или по-скоро неопределим цвят, огромни влажни и жадни за писано слово очи, и куфар пълен с книги вместо с дрехи, Сара нахлува в тихия, скучен живот на хората от Броукън Уийл… по време на погребение. Младата шведка обаче е решена да промени този западащ град, в който хората наистина носят каубойски шапки и ботуши, и да ги накара да четат въпреки тяхното упорство и неприязънта си към нея, която не си и правят труда да скрият. На Сара ѝ е нужно да направи добро впечатление, да стопли сърцата на хората. А какво сближава хората повече от общата страст към нещо. Книжарница „Дъб” се оказва точно това нещо. Тя е глътката свеж въздух в задушната пустош. Светлият лъч, огряващ тъмнината. Топлият южняк, изяждащ последния сняг. Слънцето, разтапящо ледовете, сковали Броукън Уийл. Последиците, които идват за младата жена от Швеция са нови емоции, по-интересен живот, нови приятели, дори любов… А животът най-накрая става по-добър от този в книгите.
„Читателите от Броукън Уийл препоръчват” на Катарина Бивалд е както казахме вече книга за книгите и хората. Тя е ту тъжна, ту забавна. Тя е изпълнена с мечти, с нежност, състрадание… Това е книга, която прелива от книги, книги за всяко сърце и за всяка душа. Това е книга за всички, които обичат да прекарват неделите си по пижама, разположени удобно в някое кресло с хубаво четиво и чаша чай в ръка. Това е книга за любителите на литературата от любител на литературата. Но това е и книга, която може да те накара да се влюбиш в литературата, така както се влюбват нейните герои.

„Читателите от Броукън Уийл препоръчват”  тук

Прочетете още

244349_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (8 април – 14 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Недовършена работа от Дейвид Балдачи 2. Убийства във Флийт Хаус от Лусинда Райли …