Време за приготвяне: 2 часа
Необходими продукти за 4 порции:
1 пресен шаран (около 1,5–2 кг почистен)
200 г грухана пшеница
60 г сушени домати
200 г маслини (без костилки)
1 ч.л. риган
2 скилидки чесън
1 глава лук
80 мл зехтин + за поливане
1 лимон
1 връзка копър
сол и смлян черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Сварете пшеницата в подсолена вода. Смесете я с доматите, маслините, лука, чесъна и копъра, нарязани наситно. Подправете с ригана, зехтина, настърганата кора и сока от лимона, сол и черен пипер на вкус.
Загрейте фурната на 190 градуса с вентилатор (на 210, ако е без). Овкусете рибата със сол и черен пипер отвътре и отвън. Напълнете я с подправената пшеница. Отгоре полейте с още зехтин. Ако остане плънка, я разпределете отстрани в тавата. Налейте 300 мл вода или бульон и сложете рибата да се изпече за около 50 минути. За да не загори плънката, поставете само върху нея алуминиево фолио.
Варианти:
Ние използвахме 100 г маслини „Каламон“ и 100 г зелени маслини, но вие може да вземете каквито предпочитате.
Може да не пълните шарана, ако ви се струва много сложно, а да го изпечете с пшеницата като гарнитура.
На този шаран му подхожда и ореховият сос от рецептата „Пържен шаран“.
Ако не постите, може да сложите в плънката запържен бекон (около 100 г).
Пшеницата можете да замените с ориз, булгур, елда, киноа или сварен боб.
Пържен шаран с орехов сос
Време за приготвяне: 30 минути
Необходими продукти за 4 порции:
1 шаран (1,6 кг)
4 с.л. зехтин „Помаче“
сол и смлян черен пипер на вкус
за соса:
40 г орехи
100 г каперси
1 скилидка чесън
1/2 връзка копър
70 г захар
60 мл бял винен оцет
100 мл зехтин „Екстра Върджин“
Начин на приготвяне:
Почистете и филетирайте рибата. Направете прорези от страната на кожата и я овкусете със сол и черен пипер. Запържете я от двете страни в зехтина.
Запечете орехите за соса за кратко в сух тиган и ги оставете да се охладят. Загрейте оцета със захарта, докато тя се разтвори.
Смелете орехите в блендер с чесъна, каперсите и копъра. Добавете оцетената смес. Налейте малко по малко зехтина при постоянно разбиване. Сервирайте рибата със соса.
Пържен паламуд с пюре от праз
Време за приготвяне: 40 минути
Необходими продукти за 4 порции:
1 паламуд (около 1,5 кг)
2 скилидки чесън
2 с.л. зехтин
1 стрък мащерка
сол и смлян черен пипер на вкус
за пюрето:
4 стръка праз
2 моркова
1 стрък стеблена целина (40 г глава целина)
100 мл бяло вино
200 мл растителна сметана
3 скилидки чесън
1 дафинов лист
2 с.л. краве масло
сол и смлян черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Почистете морковите, целината, праза и чесъна и ги нарежете наситно. Загрейте маслото в тиган, сипете зеленчуците, добавете дафиновия лист, налейте около 50 мл вода, похлупете и оставете на умерен огън, докато омекнат, без да променят цвета си.
Налейте виното и щом се изпари, сипете сметаната. Оставете на огъня, докато течността се редуцира до две трети. Отстранете дафиновия лист и пасирайте. Овкусете със сол и черен пипер.
Филетирайте паламуда, овкусете го със сол и черен пипер и го запържете от двете страни в зехтина заедно с мащерката и чесъна. Сервирайте рибата върху пюрето.
Свързани заглавия:
Лора и Стоян: Искаме да вдъхновяваме и да сме полезни с книгата си
„Сезони в кухнята на Лора и Стоян“ тук