Начало / Любопитно / Избрани рецепти за Никулден от „Сезони в кухнята на Лора и Стоян“

Избрани рецепти за Никулден от „Сезони в кухнята на Лора и Стоян“

Пълнен шаран

Време за приготвяне: 2 часа

Необходими продукти за 4 порции:

1 пресен шаран (около 1,5–2 кг почистен)

200 г грухана пшеница

60 г сушени домати

200 г маслини (без костилки)

1 ч.л. риган

2 скилидки чесън

1 глава лук

80 мл зехтин + за поливане

1 лимон

1 връзка копър

сол и смлян черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Сварете пшеницата в подсолена вода. Смесете я с доматите, маслините, лука, чесъна и копъра, нарязани наситно. Подправете с ригана, зехтина, настърганата кора и сока от лимона, сол и черен пипер на вкус.

Загрейте фурната на 190 градуса с вентилатор (на 210, ако е без). Овкусете рибата със сол и черен пипер отвътре и отвън. Напълнете я с подправената пшеница. Отгоре полейте с още зехтин. Ако остане плънка, я разпределете отстрани в тавата. Налейте 300 мл вода или бульон и сложете рибата да се изпече за около 50 минути. За да не загори плънката, поставете само върху нея алуминиево фолио.

Варианти:

Ние използвахме 100 г маслини „Каламон“ и 100 г зелени маслини, но вие може да вземете каквито предпочитате.

Може да не пълните шарана, ако ви се струва много сложно, а да го изпечете с пшеницата като гарнитура.

На този шаран му подхожда и ореховият сос от рецептата „Пържен шаран“.

Ако не постите, може да сложите в плънката запържен бекон (около 100 г).

Пшеницата можете да замените с ориз, булгур, елда, киноа или сварен боб.

 

Пържен шаран с орехов сос

Време за приготвяне: 30 минути

Необходими продукти за 4 порции:

1 шаран (1,6 кг)

4 с.л. зехтин „Помаче“

сол и смлян черен пипер на вкус

 

за соса:

40 г орехи

100 г каперси

1 скилидка чесън

1/2 връзка копър

70 г захар

60 мл бял винен оцет

100 мл зехтин „Екстра Върджин“

Начин на приготвяне:

Почистете и филетирайте рибата. Направете прорези от страната на кожата и я овкусете със сол и черен пипер. Запържете я от двете страни в зехтина.

Запечете орехите за соса за кратко в сух тиган и ги оставете да се охладят. Загрейте оцета със захарта, докато тя се разтвори.

Смелете орехите в блендер с чесъна, каперсите и копъра. Добавете оцетената смес. Налейте малко по малко зехтина при постоянно разбиване. Сервирайте рибата със соса.

 

Пържен паламуд с пюре от праз

Време за приготвяне: 40 минути

Необходими продукти за 4 порции:

1 паламуд (около 1,5 кг)

2 скилидки чесън

2 с.л. зехтин

1 стрък мащерка

сол и смлян черен пипер на вкус

 

за пюрето:

4 стръка праз

2 моркова

1 стрък стеблена целина (40 г глава целина)

100 мл бяло вино

200 мл растителна сметана

3 скилидки чесън

1 дафинов лист

2 с.л. краве масло

сол и смлян черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Почистете морковите, целината, праза и чесъна и ги нарежете наситно. Загрейте маслото в тиган, сипете зеленчуците, добавете дафиновия лист, налейте около 50 мл вода, похлупете и оставете на умерен огън, докато омекнат, без да променят цвета си.

Налейте виното и щом се изпари, сипете сметаната. Оставете на огъня, докато течността се редуцира до две трети. Отстранете дафиновия лист и пасирайте. Овкусете със сол и черен пипер.

Филетирайте паламуда, овкусете го със сол и черен пипер и го запържете от двете страни в зехтина заедно с мащерката и чесъна. Сервирайте рибата върху пюрето.

Свързани заглавия:

Лора и Стоян: Искаме да вдъхновяваме и да сме полезни с книгата си

„Сезони в кухнята на Лора и Стоян“ тук

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

224885_b

Танц с айсберга, който потопи „Титаник“

Алма Катсу ни представя книга, пълна с мистерии и обрати Вдъхновението за написването на “Дълбините” (изд. …