Начало / България / „Червената къща“ затваря врати заради космически наем

„Червената къща“ затваря врати заради космически наем

Центърът за култура и дебат „Червената къща“ в столицата затваря врати заради космически наем. На 10 декември, сряда, от 11 ч ще се състои пресконференцията „Сбогуване с Червената къща“.

Ето и текстът, публикуван на официалния сайт на Центъра:

 Червена зала

Центърът за култура и дебат „Червената къща „Андрей Николов“ има удоволствието да Ви покани на:

Пресконференция

Духът напуска тялото (Сбогуване с Червената къща)

На 21 октомври 2004 година Червената къща „Андрей Николов“ отвори врати с изложбата „Духът намира тялото“. Оттогава до днес представихме 350 спектакъла, 220 изложби, 570 дебата, 330 публични лекции, 130 представяния на книги и литературни дискусии, 700 филмови прожекции, 75 човека работиха с над 900 деца и младежи в риск, създадохме една университетска образователна програма, обучихме 178 студента. Поддържахме постоянна експозиция на скулптори на нашия патрон, Андрей Николов. Орхан Памук, Дубравка Угрешич, Лари Лесиг, Тимоти Снайдър, Георги Господинов, Галина Борисова, Неда Соколовска и мн. др. са сред 2,800те имена на хора, участвали на живо в събития на Червената къща – било то като дебатиращи, изпълнители в спектакъл, художници… Редица млади артисти започнаха професионалния си път в Червената къща, за да достигнат впоследствие международно признание. Млади учени и граждански активисти навлязоха в публичното пространство благодарение на Червената къща. 500,000 бе общият ни брой публика; 56 човека работиха за организацията (открихме 20 работни места в областта на културата), обучихме 130 стажанта и доброволци; привлякохме над 5,500,000 лв. за култура (99 % от тях от чужди и частни български фондове и фондации, под 1 % от български публични средства).

Заповядайте на пресконференцията, където по-подробно ще разкажем защо при липса на подкрепа от българската държава, Центърът за култура и дебат „Червената къща „Андрей Николов“ ще трябва да затвори врати още в началото на 2015 година.

Днес „Червената къща „Андрей Николов“ е принудена да затвори врати. Ето защо:

През 2001 с договор Министерството на културата предстови на фондация „Гъливер клиринг хауз“ сградата на ул. „Любен Каравелов“ 15 – бивш дом и ателие на големия български скулптор Андрей Николов – за срок от 10 години в замяна на инвестицията, която трябваше да направим за реставрацията, ремонтирането и оборудването на сградата.

Към датата, в която получихме сградата, тя беше изоставена и в много лошо състояние: без врати и прозорци; липсваше водоснабдяване, канализация, отопление, електричество и инсталации; боята във вътрешността на къщата беше излющена; стените бяха с трайно нарушена цялост, фасадите на къщата се нуждаеха от основен ремонт, дворът беше с унищожена настилка, без вертикална планировка и отводняване. Конструктивната част на къщата се нуждаеше от укрепване.

Фондация „Гъливер клиринг хауз” инвестира 746,000 лева в реконструкцията, ремонта и оборудването на сградата, като на 21 октомври 2004 година Центърът за култура и дебат Червената къща „Андрей Николов“ отвори врати за своите зрители.

През 2011 година десетгодишният договор за ползването на сградата изтече и през 2012 г. Министерство на културата обяви търг за наемане на сградата на пазарни цени съпоставими с цените за ползването на имот за комерсиални нужди. Явихме се на този търг и го спечелихме. Така от януари 2013 година Фондацията заплаща на Министерство на културата годишен наем в размер на 79,663.68 лева. С наема дължим към частния съсобственик на сградата, годишният наем за сградата достига 93,210 лева.

Две години по-късно, не сме в състояние да заплащаме този наем. Едва ли има нестопанска организация в България, която може да си позволи такъв наем при дейност, сходна с нашата. Малко са и донорските организации, които биха счели за правилно да покриват подобен разход, като така индиректно финансират Министерството на културата.

Ние искаме Центърът за култура и дебат „Червената къща „Андрей Николов“ да продължи да работи. Просто на този етап това е невъзможно, ако държавата не ни протегне ръка.

На ход е комисията по култура в парламента!

Прочетете още

71K72qp42yL._AC_UF894,1000_QL80_

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (13 май – 19 май)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „King Of Sloth“ от Ана Хуанг (нова в класацията) 2. „Funny …