Начало / България / Писателят Курт Ауст ще бъде гост на Софийския литературен фестивал

Писателят Курт Ауст ще бъде гост на Софийския литературен фестивал

Писателят Курт Ауст пристига за участие в Софийския литературен фестивал и ще се срещне с българските си почитатели на 10 декември в Мраморното фоайе на НДК, а на другия ден – 11 декември, вечерта ще раздава автографи на панаирния щанд на издателите си от „Персей“.

Той е виртуоз на криминалния жанр и един от най-добрите скандинавски автори, пишещи конспиративни трилъри с исторически загадки. Сравняват книгите му с тези на Том Егеланд и Дан Браун.

Притежава в колекцията си двете най-големи награди за криминална литература – „Златният пистолет“ (или „Ривертон“, Норвегия) и „Стъкленият ключ“ (за най-добър роман, написан в скандинавските страни).

Роден е през 1955 г. в Дания, но от 1982 г. живее в Норвегия. Има историческа криминална поредица с двама общи герои, напомнящи Шерлок Холс и д-р Уотсън, но разследващи престъпления в началото на XVIII век. Писателят предпочита сравненията с „Името на розата“ на Умберто Еко. Международния си успех дължи на двата си романа „Невидимото братство“ и „Алхимия на отмъщението“, които вече са издадени и на български. Това са два сюжетно самостоятелни романа с общ герой – Евен Вик, гениален математик, сътрудничещ на секретните служби и разбиващ всякакви шифри. Той е единак, но е способен и на емоционални изблици.

Опирайки се на реални факти, потулени и кодирани от самия учен в продължение на векове, Курт Ауст създава два увлекателни трилъра. Действителен факт, а не художествена измислица, е, че, държан дълго време в тайна, огромният архив от ръкописи на Исак Нютон е продаден на търг през ХХ век, а неотдавна бе открит и мистериозният код, използван от учения.

Подобно на Дан Браун, който популяризира сред милиони хора по света историческата хипотеза за потомството на Исус Христос, Курт Ауст повдига завесата пред потулените в продължение на векове тайни открития на Исак Нютон в областта на непозволените науки – алхимията и окултизма.

Книги от Курт Ауст тук

Прочетете още

Obrázek WhatsApp, 2024-23 v 19.02.25_91b068b1

Теодора Димова заслужи „Цветето на Хеликон“

Така тя направи и дубъл Наградата се връчва на най-продаваната книга сред онези, които са …