Начало / Свят / Литературни маршрути в САЩ

Литературни маршрути в САЩ

За краткото си съществуване САЩ са дали много на света… и на световната литература. От извоюването на независимостта си от Обединеното кралство – страната на Шекспир, Дикенс и Оруел, американските писатели сами са благословили света със запомнящи се произведения. Имената им, заедно с прекрасна природа, разнообразие от кулинарни предизвикателства и приятелско настроено население са добри предпоставки за невероятно пътешествие за всеки. Ето някои от предложенията на shortlist.com за незабравимо литературно пътешествие в САЩ:

Джон Стайнбек – Пасифик Гроув, Калифорния

Ако 30-те години на миналия век са били най-проспериращото време за „Пасифик Гроув“ с неговите дървени къщи и оптимистично настроени държавни служители, същото може да се каже и за Джон Стайнбек, който по това време се подвизава в региона. Авторът се премества на Западното крайбрежие заедно със съпругата си Керъл и живее там до развода им през 1941 г. Той използва времето си да се слее с работническата класа в района и тези изживявания представляват литературното ДНК на шедьоври като „За мишките и хората“, „Благодатния четвъртък“ и „Улица „Консервна“. Бонус при едно подобно посещение е възможността да повървите и по стъпките на Робърт Луис Стивънсън, който изкарва почти цялата 1879 г. в риболов заедно с представители на местното китайско съсловие. Задължително е да посетите „Улица Консервна“ в Монтерей. Ще се потопите отново в сюжета на едноименната книга, но в отсъствието на работниците, на миризмата на риба. Все още някои от старите здания и постройки съществуват. Можете да надзърнете в лабораторията на приятеля на Стайнбек Ед Рикетс, който е прототипът на Док от книгата.  Улицата се наричала „Оушън Вю Авеню“, но заради книгата името е променено. Непременно направете и малкото пътешествие до „Грийнууд Лейн“ 6250 в Салинас, за да посетите къщата на Стайнбек от детството му, която сега е национален музей и ресторант. Само метри след това можете да видите и Националния център „Стайнбек” – мека за всеки голям фен.

Можете да отседнете в хижата „Джон Стайнбек“, която някога е принадлежала на писателя. Намира се на „Иърдли Авеню“ 93950.

___________________________________________________________

Джек Лондон – Глен Елън, Калифорния

Роден от самотна майка, самоук, бедняк през по-голяма част от ранния си живот в Сан Франциско, където голямото земетресение от 1906 г. води до опожаряване на дома му и едва избягвайки смъртта по време на Златната треска в Клондайк, против всички очаквания, за 40 години Джек Лондон постига много. Златният си успех всъщност той постига като писател, докато се подвизава по хълмовете на долината Сонома. Сега тази област е известна като Щатския парк „Джек Лондон”. Задължително намерете останките от изгорялата на 22 август 1913 г. негова къща, която Джек строи за жена си Шармайан. За щастие остава част от нея, в която живеят до 1916 г. и която можете да посетите на пътя „Лондон Ранч“ 2400 в Глен Елън. Дори можете да се поразходите по местата, където е разпръснат праха на писателя. Освен това на около 20 минути с кола можете да намерите къмпинг, в който да опънете палатка.

___________________________________________________________

Уилям Фокнър – Оксфорд, Мисисипи

Това пътешествие може да ви приближи до Невърленд повече от всякога. Голяма част от творчеството на Фокнър се базира на живота му в областта Лафайет в щата Мисисипи, а обрисувания от него Джеферсън е копие на родния му град Оксфорд.  Затова, какво означава Фокнър за града, можете да съдите по автобусите с туристи, които пристигат да оставят цвете на гроба на писателя. По традиция почитателите носят и бутилка уиски, изпиват по глътка и оставят останалото на гроба („Джак Даниелс“ е любимата му марка). И това е само един от начините, по които духът на нобеловия лауреат остава в града. В тези условия не е трудно да усетите и чуете гласовете от неговите „Врява и безумство“ в университетското градче. Непременно си отделете време за разходка до Къщата на Тмпсън-Чандлър на улица  „13-та южна“ 923, която е прототипа на описаната от двукратния лауреат на „Пулицър“ къща на Компсън.

___________________________________________________________

Стивън Кинг – Бангор, Мейн

Е, няма да срещнете демонични, ядящи деца клоуни, или пък междузвездни макро вируси, но Бангор е място, което всеки литературен турист трябва да посети. Най-малкото, защото Кралят на хоръра все още от време на време живее в огромната си викторианска къща с ограда, отрупана с гаргойли и прилепи. Затова, задължително минете по „Уест Броудуей“, не се знае дали няма да имате късмета да срещнете създателя на „Кери“, „Куджо“ и „То“. Наминете и покрай гробището „ Mount Hope“, което е прототипът на „Гробище за домашни любимици“. То е създадено през 1834 г. и дори е било сцена за филмирането на книгата. Можете да видите и водната кула от „То“ – на „Thomas Hill Standpipe“. А за да влезете напълно в творчеството на Кинг, можете да отседнете в хотел „Стенли“, който вдъхновява писателя за описанието на  The „Overlook Hotel“ в „Сиянието“. Не се отчайвайте от липсата на кръв в асансьора обаче.

___________________________________________________________

Хариет Бичър Стоу – Хартфорд, Кънектикът

Америка никога не е имала по-мощен литературен глас от този на авторката на „Чичо Томовата колиба“ Хариет Бичър Стоу. Книгата й е продадена в над 300 000 копия още при излизането й само в САЩ. Тя впечатлява дори Ейбрахам Линкълн, който през 1962 г. казва: „Значи това е малката жена, написала книгата, от която започна тази голяма война“ при откриването на паметника й в столицата на Кънектикът.

Не пропускайте и колибата на Стоу, която с двата си етажа е далеч от представата за такова жилище. Авторката живяла там от 1873 г. до смъртта си през 1896 г. Къщичката е истинска находка за читателите, тъй като в нея всичко е запазено идентично с обстановката от XVIII век. Можете да видите автентични фотографии, картини и мебелировка. Задължително е и посещение в центъра „Хариет Бичър Стоу“, където ще видите заглавия като „Афро-американската история“, „Жените в историята“ и любимата на писателката „Къща и градинарство“.

___________________________________________________________

Марк Твен – Хартфорд, Кънектикът

Да, още един литературен титан е живял в Хартфорд. Според местните легенди Твен, роден под името Самюъл Лангхорн Клемънс, накарал известния тогава нюйоркски архитект да проектира и построи къща за него, изцяло издържана във викториански готически стил. Освен това той проектирал и лодка с парен двигател. В къщата на „Фармингтън Авеню“ 351, която можете да разгледате, Твен е живял от 1874 до 1891 г. Обърнете внимание на стаята за билярд, където той написал някои от най-добрите си произведения, включително разказа за приключенията на Том Сойер. Впечатляваща е и библиотеката в дома му.

___________________________________________________________

Кормак Маккарти –  Ноксвил, Тенеси

Голяма част от важните години, които формират Кормак Маккарти, са преминали в Ноксвил и околностите му. Това донякъде обяснява южняшкото звучене и автентичност на творбите му. Тук можете да се превъплътите в героя Корнелиус от романа  „Suttree” и да използвате книгата вместо карта. Можете да преспите в „Colony Motel“ на „Кингстън Пайк“ 5102, където писателят написва „Кървав меридиан“.

___________________________________________________________

Ърнест Хемингуей –  Ню Орлиънс

Градът е наречен от Тенеси Уилямс „последната граница на Бохемия“ и играе много важна роля в развитието на големите литературни таланти на XIX век, включително и Хемингуей. Авторът на „За кого бият камбаните“ и т.н. изкарва много „безкрайни празници“ в местните локали, много повече от колегите си по онова време.

Задължително е да обърнете чаша „Мартини” в известния „Carousel Bar“ – иконично място, където са се подвизавали писатели като Тенеси Уилямс, Уилям Фокнър, Труман Капоти и самият Хемингуей. Барът е в популярния хотел „Monteleone“, в който Ърнест обичал да отсяда. Той обаче е точно толкова скъп, колкото репутацията му изисква. Затова пък популярната „Бърбън стрийт“ е наблизо.

Прочетете още

С актрисата Лили Сучева, която чете откъс от романана премиерата_

Гергана Лаптева за новата си книга: Написах „Момичето от портрета“ с тангата на Гардел и Пиацола

Шепа българи в чужд свят са съхранили страната в сърцата си Книга след книга, стилът …