На фокус
Начало / България / 39% от българските ученици разпознават буквите, но не разбират текста

39% от българските ученици разпознават буквите, но не разбират текста

Вестник „Преса” цитира анализ на Световната банка, според който качеството на образованието у нас продължава да се влошава.  39% от учениците у нас на 15-годишна възраст разпознават буквите, но не разбират, не могат да обяснят или да анализират какво са прочели.

Още по-стряскащ е процентът на функционално неграмотните по математика, твърдят експертите в международното изследване на PISA. Това означава, че тийнейджърите разпознават цифри, но не могат да решават задачи. Тези резултати отреждат на България 43-то място от 44 страни, включени в проучването за грамотност. След нас остава само Колумбия, а пред нас са съседните ни държави – Румъния, Гърция, Турция, Сърбия, както и Кипър. За сметка на това сме лидери в друго – неравенството в познанията между децата от различните групи. Според Световната банка учениците с майчин език български имат знания като за между 1 и 3 учебни години повече в сравнение с връстниците си, които говорят у дома ромски или турски език.

От банката са подготвили и списък с препоръки за подобряване на нивото на родните ученици. Една от най-любопитните идеи е младежите да не се разделят още след седми клас на елитни и по-малко елитни класове, а това да се случва на по-късен етап – например след десети клас. Това означава да преобразуваме гимназиалната система.
Сред препоръките е и осигуряването на по-продължително предучилищно образование за децата в неравностойно положение. Мярката по задължителното обхващане на 5-годишните в детските градини беше заложена през 2010 г. от тогавашния кабинет на ГЕРБ с промени в Закона за народната просвета. Към момента над 85% от малчуганите на тази възраст посещават забавачка, а работата по приобщаването на останалите продължава.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

triffids

Денят на трифидите отново настъпва

Култова фантастика за човекоядни растения пак ще бъде екранизирана „Амазон Студиос“ обявиха плановете си да създадат …