На фокус
Начало / България / Софи Оксанен представя новата си книга на 9 декември

Софи Оксанен представя новата си книга на 9 декември

Финландската писателка Софи Оксанен лично ще представи втория си роман на български – „Когато изчезнаха гълъбите“. Книгата отново ще бъде издание на ИК „Персей“. Оксанен ще присъства на откриването на Панаира на книгата в София на 9 декември, като същия ден от 17.30 до 19 ч ще бъде нейното представяне в Мраморното фоайе на НДК.

Софи Оксанен e считана за най-ярката звезда от нейното поколение в съвременната европейска литература, обявяват я за литературната икона на Севера. Тя  е първата финландка с Наградата на Шведската академия за северна литература („малкия Нобел”), получава и Наградата на Северния съвет – 2010, във Франция „Чистка” става първата преводна книга, извоювала Le prix du roman Fnac, и е удостоена с авторитетната „Фемина“, спечелва наградите „Будапеща“, „Кристина“ и „Мика Валтари“, както и Европейската награда за книга (2010).

На Софи принадлежи най-големият международен пробив през последните години – с романа „Чистка“, преведен досега на 43 езика и бестселър във Финландия, Франция, Швеция, Естония, Унгария, Германия.

В „Когато изчезнаха гълъбите“ авторката „си играе“ с размиването на жанровите граници, смесвайки историческия роман с криминална история, психологическия роман с любовна история, военния роман с интимната драма. Тя вплита различни епохи, за да разкаже една потресаваща човешка история. През 1941 г. в управляваната от комунистите и разкъсана от войната Естония двама мъже дезертират от Червената армия – националистът Роланд, яростно принципен борец за свобода, и неговият братовчед Едгар, човек с хлъзгави убеждения и характер. Когато идват немците, Роланд се скрива, а Едгар напуска нещастната си жена Юдит и приема нова самоличност, като лоялен привърженик на нацисткия режим. През 1963 г. Естония е отново под комунистическия контрол. Едгар сега е съветски апаратчик и отчаяно се опитва да скрие тайните от миналото си и да стои близо до силните на деня. Но съдбата му остава свързана заедно с тези на Роланд и Юдит, която държи ключа към разкриването на тайните му.

„Чистка“ тук

Прочетете още

IMG_EB388702B6F5-1-ezgif.com-webp-to-jpg-converter

Всички книги под слънцето

Това е мотото на Ричард Бартинсдейл от калифорнийското градче Охай Американецът се вдъхновил от букинистите …