Начало / България / „Роман за Майка Тереза“ с премиера в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“

„Роман за Майка Тереза“ с премиера в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“

Днес, 20 ноември, от 17 ч в заседателната зала на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ ще се състои премиерата на  „Роман за Майка Тереза“от македонския писател Младен Сърбиновски. Книгата, издание на „Изток-Запад“,е притча за себеоткриването, за житейската мисия, за любовта към другия и основното значение на думата религия: свързвам.

Агнес Гонджа Бояджиу е католическа монахиня в Индия, родена през 1910 г. в Скопие. По целия свят тя е позната като Майка Тереза – основател на ордена Мисионери на милосърдието (1950), известен със своята мисионерска и благотворителна дейност сред бедните по света. Майка Тереза създава и поддържа много хосписи, сиропиталища и домове за прокажени в цяла Индия. Носител е на множество награди и отличия. През 1979 г. е удостоена с Нобелова награда за мир. Умира през 1997 г. в Калкута, Индия.

Младен Сърбиновски е сред най-талантливите македонски писатели. Публицист, белетрист и драматург, той е роден през 1958 г. в гостиварското село Вруток, недалеч от изворите на река Вардар. Завършва социология в Скопие. Работи като журналист в Македонското радио и телевизия. По времето на премиера Любчо Георгиевски е назначен за директор на Народната и университетска библиотека „Св. Климент Охридски“. Сърбиновски е автор на много книги, най-известни сред които „Година от 13 месеца“, „Крали Марко“, „Хитър Петър“, „Пазач на дъгите“, „Вечният календар на порастването“, „Македонският Фауст“, „Зидари на нощта“, „Мариовците“. Сърбиновски често е сравняван с големи балкански имена в литературата като Димитър Талев, Иво Андрич и Орхан Памук. Авторът е познат у нас и като един от водещите на предаването „Облаче ле бяло“ по телевизия „Скат“.

Прочетете още

244349_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Недовършена работа от Дейвид Балдачи 2. Плодовете зреят нощем от Неда Антонова 3. …