Начало / България / Столичен клуб ще е домакин на премиерата на „Соцгурме: Куриозната история на кухнята в НРБ”

Столичен клуб ще е домакин на премиерата на „Соцгурме: Куриозната история на кухнята в НРБ”

Главният редактор на сп. „Бакхус“ Албена Шкодрова ще представи новата си книга с любопитното заглавие „Соцгурме: Куриозната история на кухнята в НРБ” в столичен клуб. Завръщането към хранителните навици от миналото ще се състои на 20 ноември в 19 ч в бар „+Това“ на ул. „Марин Дринов“ 30. Книгата е издание на ИК „Жанет 45“.

Защо София през 1975 г. има повече ресторанти на глава от населението от Ню Йорк през 2014? Защо Далия Смит и Джулия Чайлд не слизат от екраните и кориците на илюстрованите списания през 60-те, а никой не е виждал лицето на Пенка Чолчева? Защо жените събираха рецепти от приятелки? Как високата френска кухня си проби път в менютата на комунистическите ресторанти? Защо магазините бяха винаги празни? Доколко НРБ се грижеше за здравето на потребителя? Как Никсън вдъхнови производството на шунка в България? Отговор на тези и много други въпроси се намират в сборника на Шкодрова. Книгата запечатва спомените на българите от периода 1944-1989 – ежедневното им пазаруване, готвене, посещение на ресторант.

„Тази богата, задълбочена, интересно написана книга ще ви преведе през опита на комунизма с тъга и смях. Тя обединява в цялостен разказ очаквани и неочаквани теми: политиката за моделиране на модерната жена, куриоза с българския марципан, готварските книги от периода, почти индустриалното по мащаб затваряне на зимнина в градските апартаменти, как се появяват първите български супермаркети, откъде идва Кореком, защо българската домакиня остава без електроуреди, как се появява българска космическа храна, как Тодор Живков определя нивото на българската ресторантска кухня, как комунистическият режим купува яхтата на шведския крал, как бригадирите се превръщат от герои в пакостници. „Соцгурме“ предлага изключителни находки и открития. Тя забавлява, но въз основа на задълбочено проучване. Тя е опит да се върнем към миналото още веднъж, чрез един лек, но не лекомислен ключ и да направим още един опит за несъстоялата се дефинитивна равносметка на периода „НРБ“, се казва в анотацията на книгата.

Албена Шкодрова е главен редактор на списание „Бакхус“, основател на BalkanTravellers.com и автор на стотици политически анализи и пътеписи в българския и чуждестранния печат. От 2009 г. живее в Белгия, където работи и като продуцент. Това е първата й самостоятелна книга.

Илюстратор на книгата е Велина Мавродинова.

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …