Начало / Критика / За да бъдете добри бащи, четете на децата си (няколко съвета)

За да бъдете добри бащи, четете на децата си (няколко съвета)

Националната кампания „Да бъдеш баща“ е инициатива на асоциация „Родители” и се осъществява в мрежа от десет партньорски организации. Целта на кампанията е да насочи вниманието върху значимостта на ролята на бъщата за пълноценното развитие на детето и да утвърди позитивния модел на активно бащинство. Инициативата е част от международната кампания “MenCare”, която се провежда в над 20 страни на петте континента. Сайтът detskiknigi.com публикува няколко съвета, адресирани към бащите, призовавайки ги да четат на децата си.

Ето и ги и тях:

1. Ако не знаете какво да прочетете, изберете нещо, което ви се струва вълнуващо. Независимо дали ще бъде книга за велики личности, за вашето хоби или интересни факти от света на науката, важно е да сте ентусиазирани. Децата ще споделят вдъхновението ви.

2. Дори и да не сте запален читател, вашето участие в читателски инициативи у дома може да повиши успехите на детето в училище. Следете с интерес задачите на детето ви, свързани с книгите – така ще му изпратите послание, че четенето е нещо важно.

3. Разказвайте истории от своето детство. Децата обичат да слушат истории от този тип и да знаят, че татко също е допускал грешки например. Ако показвате на детето, че и вие изпитвате слабости понякога, но те са преодолими, ще засилите неговата увереност в собствените му способности.

4. Четете заедно табелите по улиците, всякакви обяви и дори опаковките на храните. Всяко четене е полезно – дори и онова, което ни се струва незначително.

5. Разпитвайте детето как е минал денят му. Разговорите с възрастните помагат на детето да учи нови думи и да разказва – и двете свързани с подобряване на читателските му умения.

6. Разглеждайте заедно с детето албуми с фотографии или картини и ги обсъждайте. Развитието на наблюдателността и усета към детайла са важни за развитието на децата.

7. Въвличайте децата в писането на ежедневни бележки като списъците за пазаруване например. Това ще им помогне да свикнат с писането и неусетно може да сътворят някоя собствена история.

8. Измисляйте игри, които включват букви, думи или разрешаване на проблеми. Така ще подпомогнете мисленето и въображението на децата.

Не забравяйте: най-важното, което можете да направите, за да превърнете децата в читатели, е личното ви послание, гласящо: “Четенето е важно, вълнуващо и необходимо”.

Прочетете още

Obrázek WhatsApp, 2024-23 v 19.02.25_91b068b1

Теодора Димова заслужи „Цветето на Хеликон“

Така тя направи и дубъл Наградата се връчва на най-продаваната книга сред онези, които са …